Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/english/images/ap_President_Bush_eng_150_30jan05.jpg">Predsednik SAD DŽordž Buš: Iraèki narod preuzeo je svoju sudbinu i krenuo putem slobode - 2005-01-30


Iraèki narod preuzeo je svoju sudbinu i krenuo putem slobode, izjavio je predsednik Džordž Buš. Kako iz Bele kuæe izveštava novinarka Glasa Amerike, Pola Vulfson, amerièki predsednik je pohvalio Iraèane zbog hrabrosti i predanosti koji su pokazali na današnjim izborima.

Predsednik Buš je za izbore rekao da su izuzetno uspešni.

“Iraèki narod danas se oglasio pred èitavim svetom i svet je èuo glas slobode iz središta Bliskog Istoka.”

Amerièki predsednik je takoðe istakao da su Iraèani danas pokazali veliku odvažnost i izuzetnu predanost demokratiji. Oduprli su se pretnjama i nasilju i odbili da budu zastrašeni, rekao je Buš.

“Izlagajuæi se velikom riziku, mnogi Iraèani pokazali su svoju predanost demokratiji. Svojim uèešæem u slobodnim izborima, iraèki narod odluèno je odbacio antidemokratsku ideologiju terorista.”

U kratkom govoru u Beloj kuæi, predsednik Buš je podvukao da su ovi izbori samo prvi korak u procesu u kojem predstoji još mnogo posla. Iraèani su pokazali svoju rešenost da grade slobodnu zemlju u èemu treba idu napred, rekao je amerièki predsednik.

“Ovi istorijski izbori predstavljaju poèetak procesa izrade i ratifikacije novog ustava, koji æe pružiti osnovu za formiranje stvarne demokratske iraèke vlade. Teroristi i pobunjenici æe nastaviti rat protiv demokratije, ali mi æemo pomagati iraèki narod u njegovom otporu.”

Nastupajuæi u informativnom programu televizijske mreže FOKS, novi amerièki državni sekretar Kondoliza Rajs je rekla da je amerièka vojna komanda u Iraku zadovoljna današnjim radom iraèkih snaga bezbednosti. Sada je najvažnija, rekla je, dalja obuka iraèkih snaga kako bi sami Iraèani mogli da poènu da preuzimaju odgovornost za stabilnost i bezbednosti svoje zemlje.

“Moramo doæi do taèke kada borbu za Irak, borbu za slobodu Iraka vode sami Iraèani. Mislim da smo tome danas bili svedoci”, rekla je Kondoliza Rajs. Sve se ovo odvija dok administracija predsednika Buša traži od Kongresa dodatnih 80 milijardi dolara za finansiranje daljih vojnih operacija u Iraku. U intervjuu u programu Susret sa štampom televizijske mreže NBC senator Džon Keri, osporavao je dosadašnju politiku administracije prema Iraku. Na današnjim izborima izostao je odziv iraèkih sunita, rekao je Keri.

“Teško je nazvati legitimnim izbore koji ne obuhvataju velike delove zemlje.”

Meðutim, èlanove administracije izražavaju uverenje da æe suniti biti ukljuèeni u dalji politièki proces. Rajsova je u današnjem intervjuu CNN-u rekla da su kurdski i šiitski lideri veæ ukazali na važnost formiranja vlade koja æe predstavljati sve Iraèane.

“Oni razumeju šta treba da uèinimo, i razumeju da njihova sunitska braæa nisu glasala ne zato što nisu htela, nego zbog toga što su bila zastrašivana. Stoga sam uverena da æemo nastaviti proces koji æe obuhvatiti interese svih strana”, rekla je Rajsova.

Rajsova je dalje govorila o izvanrednoj hrabrosti Iraèana, istièuæi da meðunarodna zajednica treba da pokaže veæe poverenje u Iraèane i njihovu buduænost.

XS
SM
MD
LG