Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_davos_obasanjo_mbeki_clinton_eng_150.jpg">Završen Svetski ekonomski forum u švajcarskom mestu Davosu - 2005-01-29


Na skupu u Davosu održan je niz formalnih i neformalnih sastanaka. Glavne zemlje u razvoju sastajale su se međusobno, dok je bilo i širih razgovora sa zvaničnicima zemalja Evropske Unije i SAD.

Raspravljalo se i o pregovorima o liberalizaciji trgovine, koji su na inicijativu Katara počeli u Dohi pre četiri godine. Pregovori, koji umalo nisu propali pre dve godine, obnovljeni su pre dve godine, a sada se javlja nada da bi mogli uspešno da budu završeni u decembru u Hong Kongu, na sastanku Svetske trgovinske organizacije. Američki predstavnik za pitanja trgovine Robert Zolik smatra da je dogovor moguć, ali da nije garantovan. On dodaje da trgovinski snažne zemlje moraju da igraju konstruktivnu ulogu lidera.

“Ova runda pregovora neće biti uspešna ukoliko SAD i EU ne nastave da igraju ulogu predvodnika, u kojoj bih voleo da se nađe i Japan. Međutim, biće izuzetno važno da se u ulogama glavnih pregovarača nađu velike zemlje u razvoju, Kina, Brazil, Indija, Južna Afrika i Egipat, kače Zolik.

Zolik dodaje da će biti izuzetno teško da 148 zemalja jednoglasno usvoji sporazum o liberalizaciji, kako nalažu pravila Svetske trgovinske organizacije. Francuski ministar finansija Erve Gejmar upozorava da i dalje postoje teškoće oko subvencija za poljoprivredne proizvode, što je pitanje zbog kog pregovori umalo nisu propali pre dve godine. Gejmar dodaje da SAD i EU još nisu usaglasile stavove, ali da su se članice STO obavezale da dodju do dogovora o trgovini subvencionisanih proizvoda.

“Eliminisanje subvencionisanih poljoprivrednih proizvoda u EU, kao i SAD, i drugim zemljama gde postoje je težak zadatak, ali ćemo mi uložiti napore da postignemo taj cilj na decembarskom sastanku STO u HongKongu, kaže Gejmar.

Brazilski zvaničnik koji je predsedavao jednim od neformalnih sastanaka u Davosu, kaže da se zemlje u razvoju slažu sa ocenom da treba obustaviti subvencionisanje poljoprivrednih proizvoda. Ali, dodaje on, te zemlje se još nisu saglasile sa otvaranjem svojih poljoprivrednih tržišta. Tokom narednh nedelja u Ženevi i Indiji biće održani dodatni razgovori o ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG