Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/apIraqiElectionGuard27Jan05150.jpg">Iraèke snage bezbednosti uhapsile trojicu glavnih pomoænika Abua Musaba Al Zarkavija - 2005-01-28


Rijeè je o vojnom savjetniku, komandantu za Bagdad i još jednom bliskom saradniku jordanskog teroriste.

Rijeè je o vojnom savjetniku, komandantu za Bagdad i još jednom bliskom saradniku jordanskog teroriste. Inaèe, više od 280.000 prijavljenih Iraèana, koji žive u inostranstvu od danas glasaju za poslanike prvom skupštinskog saziva od pada režima Sadama Huseina. Iraèani u dijaspori glasaæe u naredna tri dana, dok æe glasanje u Iraku poèeti u nedjelju, 30. ovog mjeeca.

Iraèani u dijaspori od danas glasaju u 14 država svijeta. Glasanje u Sjedinjenim državama poèelo je u èetiri od pet predviðenih gradova. Jutros, u Nju Karltonu, na periferiji amerièke prijestonice Iraèani su stajali u redovima da bi iskoristili svoje aktivno biraèko pravo. Ovaj Iraèanin, jedan od 26 hiljada koliko ih se regostrovalo u Americi, kaže da se nada æe njegov glas pomoæi stabilizaciju i oporavak matiène države.

Predsjednik Buš se nada da æe Iraèani pokazati hrabrost i da æe izaæi na birališta uprkos prijetnjama pobunjenika koji su glasaèima zaprijetili smræu.

150 hiljada amerièkih vojnika biæe angažovano u gradovima i na granicama Iraka, kako neprijatelj ne bi organizovao napade i poremetio glasanje.

Oni u prvim borbenim linijama oèekuju da æe Iraèani nakon izbora osjetiti veliku dobrobit.

Kapetan Blejk Leki kaže da mu ljudi na ulici govore da žele da se pobuna uguši kako bi nastavili normalan život.

Ovi izborni zvaniènici u Mosulu veæ su za uspjeh izbora založili i svoj život. Njihovi otmièari su najavili da æe i na dan glasanja napadati sva izborna mjesta. Napada na predviðena birališta bilo je i danas.

U odvojenim incidentima u Bagdadu – pobunjenici su ubili pet amerièkih vojnika i èetvoro Iraèana. Istovremeno je objavljeno da se u blizini prijestonice srušio još jedan amerièki vojni helikopter.

Za sada nema informacija o uzroku udesa i moguæim žrtvama. Dodajmo da je EU dva dana uoèi izbora - obeæala dodatnih 261 milion dolara pomoæi za obnovu Iraka. Ukupna pomoæ EU Iraku sada iznosi više od 650 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG