Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_poland_Birkenau_Auschwitz_snow_27jan05_eng_150.jpg">Buš: Istorija Holokausta upozorava da je zlo stvarnost, ali da je nada dugoveènija  - 2005-01-27


Preživjeli logoraši, ratni veterani i lideri 40-tak država svijeta prisustvovali komemoraciji u Aušvitzu, kojom je obilježena 60. godisnjica oslobodjenja najveceg nacistickog koncentracionog logora. Pretpostavlja se da je u tom logoru smrti stradalo više od milion i po ljudi – uglavnom Jevreja.

U ime prezivjelih logoraša prisutnima se obratila Simon Vejl, bivša predsjednica Evropskog parlamenta, apelom na globalnu borbu protiv rasizma i antisemitizma.

"Simon Vejl je podsjetila da je nakon rušenja ograde sa boljdikave žice pod visokim naponom, prije 60 godina – svijet otkrio najveæu kasapnicu u svojoj istoriji.

Na današnjoj ceremoniji govorili su i predsjednici: Poljske - Aleksandar Kvašnjevski, Rusije - Vladimir Putin i Izraela - Moše Kacav.

U ime Sjedinjenih država, potpredsjednik Rièard Èejni prisustvovao je ceremoniji koja je održana na željeznièkoj stanici, na kojoj su nacisti vršili užasavajuæu selekciju na radno sposobne i druge koje su automatski ubijali u gasnim komorama.

Prisjeæajuæi se užasa koje je preživio u logoru u Aušvicu, bivši poljski šef diplomatije Vladislav Bartoševski rekao je da ni danas ne može da vjeruje da govori na – kako se izrazio – najveæem groblju bez grobova. 1940-te kada sam stigao u logor nisam mogao ni da zamislim da æu nadživjeti Hitlera i drugi svjetski rat.

Komemoraciji u Aušvicu prisustvovao je i njemaèki predsjednik Horst Kehler, ali nije govorio – u znak priznanja zloèina koji je u ime njegove države poèinila Hitlerova vlast.

Istovremeno je u Berlinu, Bundestag u prisustvu kancelara Šredera i ministara u njegovom kabinetu održao posebnu komemorativnu sjednicu na kojoj je predsjednik parlamenta Volfgang Tirse podsjetio na zloèin koji je su ime Njemaèke, za vrijeme Drugog svjetskog rata poèinili nacional-socijalisti.

Dan sjeæanja na žrtve holokausta i 60. godišnjicu oslobadjanja logora Aušvic obilježeni su širom Evrope.

XS
SM
MD
LG