Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/apIraqCarBomb21Jan05150_preview.jpg">Najmanje 14 osoba poginulo a preko 40 ranjeno u eksploziji automobila-bombe ispred šiitske džamije u Bagdadu - 2005-01-21


Automobil-bomba eksplodirao je ispred džamije Al Taf u jugozapadnom Bagdadu, gde su šiiti proslavljali jedan od najvažnijih islamskih praznika Eid al Adhu, ili Proslavu žrtve. Sunitski Muslimani poèeli su svetkovinu dan ranije. Podela izmeðu šiita i sunita dubokih je korena, a potièe od spora oko pravog Mohamedovog naslednika. Verska netrpeljivost izmeðu iraèkih šiita i sunita poveæana je u proteklih nekoliko nedelja pred parlamentarne izbore u kojima æe ubedljivu veæinu nesumnjivo osvojiti šiitski kandidati s obzirom da šiiti èine 60 odsto iraèkog stanovništva od 26 miliona ljudi. Iraèki sunitski Arapi èine svega 20 odsto ukupnog stanovništva, ali su zato dugo i sve doskoro bili na vlasti.

Pored brojnih napda na kandidate i izborne radnike, ekstremisti su tokom proteklih dana izvršili niz napada na šiitske džamije, politièke i verske lidere, kao i na kancelarije pojedinih šiitskih stranaka. Militanti su poremitili takoðe poremetili izborne pripreme u nekoliko pretežno sunitskih pokrajina. Pojedini umereni sunitski verski lideri zatražili su odlaganje izbora dok se ne popravi bezbednost sunitiskih izbornih oblasti. Meðutim, administracija predsednika Buša i iraèka privremena vlada smatraju da bi odgaðanje izbora bila pobeda za pobunjenike. Neki smatraju da bi sve intenzivnije nasilje moglo dovesti do graðanskog rata u zemlji. No, šiitiski lideri, koji umanjuju takvu opasnost. obeæavaju da æe sunitima biti obezbeðeno odgovarajuæe uèešæe u vlasti.

XS
SM
MD
LG