Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_graner_iraq_prisoner_abuse_150_eng_15jan05.jpg">Fotografije o zlostavljanju u Iraku šokirale Britaniju - 2005-01-19


Visoki britanski politièari su izrazili šokiranost i zgroženost nizom fotografija objavljenih u dnevnim novinama na kojima se navodno vidi kako britanski vojnici zlostavljaju iraèke zatvorenike. Sluèaj je opisan kao britanska verzija zatvorskog skandala u Abu Graibu.

Fotografije su objavljene na sudjenju trojici britanskih vojnika koji su optuženi za zlostavljanje iraèkih zatvorenika, a koje se održava pred vojnim sudom u Nemaèkoj. Na fotografijama, koje je snimio jedan vojnik, vide se iraèki zatvorenici vezani nagi i oèigledno primorani da poziraju u seksualno ponižavajuæim pozicijama. Premijer Toni Bler je osudio te fotografije tokom svoje redovne nedeljne sednice u parlamentu kada odgovara na pitanja poslanika.

”Svi smatraju da su te fotografije šokantne i užasavajuæe i jednostvano nema reèi da se one opišu.“

Bler se nada da æe iraèki narod biti zadovoljan što Britanska armija sudi osumnjièenim vojnicima.

“Mislim i nadam se da æe iraèki narod razumeti èinjenicu da preduzimamo ovu akciju i tužimo ljude za koje verujemo da su možda krivi za ta zlodela ukazuje da ne tolerišemo takvu vrstu aktivnosti u bilo kojoj formi.“

Bler je rekao da je velika veæina od 65 hiljada britanskih trupa, koji su služili u Iraku, služila èasno. Lider opozicione konzervativne stranke, Majkl Hauard, se složio sa Blerom u tom pogledu.

”Užasavajuæe fotografije u današnjim novinama bacaju ljagu na našu zemlju, ali bi mi trebalo da priznamo da one ni na koji naèin nne odražavaju istinski karakter britanskih oružanih snaga.“

Lider Liberalno-demokratske stranke, Èarls Kenedi, kaže da je za britanske trupe u Iraku misija možda postala opasnija zbog tih fotografija.

”I samo rasturanje tih fotografija je dovelo do veæih teškoæa i opasnosti za naše vojnike, naše èasne vojnike u Iraku.“

Fotografije su se pojavile u brojnim medijima na arapskom jeziku, a neki komentatori ih porede sa fotografijama na kojima se vidi kako amerièki vojnici zlostavljaju zatvorenike u Abu Graibu. Muslimansko udruženje Britanije, koje se protivi invaziji na Irak, optužilo je britanske vojnike za ”nemoralno ponašanje“. Ta grupa navodi da britanski politièari snose deo odgovornosti zbog toga što su planirali taj rat i naložili da se on povede.

XS
SM
MD
LG