Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pd_russian_robotic_surgery_2_150.jpg">Policija dobija oèi na nebu - 2005-01-19


Prestupnicima u južnoj Kaliforniji ne piše se dobro, a u doglednoj buduænosti i njihovoj sabraæi po zanatu drugde u svetu.

Jedna od nekoliko desetina kompanija koje razvijaju male, jeftine robotske letelice, najavila je da bi kasnije ove godine mogla da opremi nekoliko policijskih patrola u Los Andjelesu svojim avionèiæima sa daljinskim komandama. Ova laka letelica, nešto izmedju aviona i platnenog zmaja, ima raspon krila od oko metar i dvadeset, teška je manje od dva i po kilograma, a košta svega 5 hiljada dolara. Kako policije sveta troše milione dolara na kupovinu helikoptera i aviona za osmatranje, dobit je oèigledna. Avionèiæ nazvan Kajt plejn (Kite Plane), koji nosi na sebi osetljivu video kameru, može da leti dvadeset minuta, brzinom od najviše 50 kilometara na sat i da dostigne visinu od 300 metara.

U sklopljenom stanju staje u futrolu velièine osrednje putne torbe, a može da se sklopi i lansira za manje od jednog minuta. Napravljen od lake plastike, Kajt plejn može da sleti praktièno bilo gde, pa èak i u ruke veštog rukovaoca. jer elisa preènika 15 santimetara prestaje da se obræe pre sletanja. Istina, relativno mala brzina i visina leta èini od njega laku metu za obaranje, ali u poredjenju sa opasnostima koje prete od padanja helikoptera, pad ovog aviona ne izaziva nikakvu štetu. Za sada, jedinu prepreku široj primeni ovakvih letelica predstavlja nedostatak propisa o bezbednosti leta, ali izvori kažu da se i na tome užurbano radi.

XS
SM
MD
LG