Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/polish_promo_fbi_logo_020508.jpg">Federalni istražni biro-Virtualni dosije - 2005-01-16


Federalni istražni biro je priznao da æe, najverovatnije, biti prinuðen da ukine postojeæi kompjuterski program i da æe morati da iz poèetka gradi sistem koji za cilj ima da omoguæi agentima FBI-a da razmenjuju poverljive informacije.

Deo napora FBI-a, u ovoj eri kompjutera, je da omoguæi svim svojim agentima da imaju pristup podacima o svim istragama koje biro vodi. Projekat se zove virtualni dosije – ali ne radi i možda æe morati da bude napušten.

«Frustriraju me odlaganja, frustrira me to što svi naši agenti nemaju moderan sistem za rukovanje podacima.»

Nakon teroristièkih napada izvršenih 11. septembra, zbog nemoguænosti FBI-a da razmenjuje informacije, Kongres je odobrio iznos od 600 miliona dolara za modernizaciju kompjuterskog sistema. Do sada je skoro treæina protraæena.

«Oni su bili kao spora kompozicija, koja se kretala prugom ka provaliji, a niko nije bio voljan da kaže – koèite, sve je otišlo doðavola.»

Agenti FBI-a su tek nedavno dobili moguænost na preko nove, bezbedne, mreže koriste elektronsku poštu i Internet. Na mreži se nalazi oko 30 hiljada radnih stanica, ali analitièari ukazuju da nemoguænost da se po mreži povezuju svi dosijei ostavlja moguænost za propuste sliène onima uoèi 11. septembra, kada agenti nisu znali šta su njihove kolege pronašle.

«Bez dobrih raèunara zaista može da se dogodi da se pojavi situacija u kojoj su birou vezane ruke.»

Kompanija iz San Dijega, koja je napravila sadašnji sistem, samo je saopštila da ga je isporuèila u decembru. U pitanju je sistem za koji je FBI konaèno morao da prizna da je neadekvatan i zastareo.

XS
SM
MD
LG