Linkovi

<img align=left border=1 width=100 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/220_technology.gif">Važni nauèni i medicinski uspesi postignuti tokom 2004. podstièu nadu na još veæa ostvarenja u 2005. godini - 2005-01-06


Jedno od najuzbudljivijih ostvarenja 2004. godine predstavlja progres postignut u pravcu pronalaženja vakcine za malariju. Mada nije savršena, španski nauènici su ohrabreni rezultatima jednog opita u Mozambiku, koji je obuhvatio 2000 dece. Šest meseci pošto su vakcinisana, jedna treèina dece nije bila zaražena tom bolešæu koju prenose komarci.

U SAD, nauènici nastvljaju da rade na boljoj i sigurnijoj vakicni protiv malih boginja. Struènjaci za bioterorizam izražavaju zabrinutost da bi ta bolest mogla da bude korišèena kao oružje masovnog uništenja. Nauènici su takodje otkrili jedinjenje, koje je dokazano kao 100 odsto efektivno u zaštiti majmuma od virusa ebole, jos jednog smrtonosnog biološkog agensa, koji bi teroristi mogli da koriste. Pored toga, nauènici u amerièkom Nacionalnom institutu za zdravlje napreduju u razvoju vakcine protiv gripa, za koji medjunarodni zdravstveni službenici kažu da bi mogao da izazive masovnu smrtonosnu epidemiju. Entoni Fauèi je šef amerièkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. On kaže da bi napredak u jednoj oblasti mogao da doprinese važnim uspesima u drugim oblastima.

“Najvažniji aspekt našeg naèno - istraživaèkog rada jeste da razvijemo vakcinu proitv side. To se neæe ostvariti 2005. godine, ali se nadam da æemo se tokom te godine približiti cilju.”

Dobitnik Nobelove nagrade i predsednik Tehnološkog instituta u Kaliforniji , Dejvid Baltimore, rekao je da je kljuèno pitanje našeg vremena -- energetsko pitanje. Dr. Baltimore, koji je dobio Nobelovu nagradu za medicinu, kaže da zemlje koje zavise od nafte, ukljuèujuæi SAD, moraju da pronadju druge energetske izvore pošto su zalihe nafte ogranièene, a potrošaèi zavise od naftom bogatih zemalja. Dr. Baltimore, koji je posvetio svoju karijeru biologiji, smatra da bi tehnolozi morali da se usredsrede na alternativne energetske izvore, ukljuèujuæi energiju koju proizvodi vetar, kao i izvore bezbednije od nuklearne energije i da bi trebalo manje da se bave istraživanjima u oblasti medicine.

“U izvesnom smislu manje sam zabrinut za to, nego za pitanje energije, jer mogu da vidim kako æe energetsko pitanje postati dominantno narednih par decenija, èak dok se naša sposobnost hvatanja u koštac sa zdravstvenim pitanjima bude poboljšavala. Pri tom mislim na napredak u borbi protiv raka, srèanih i neuroloških bolesti. Imaæemo paradoksalnu situaciju da æemo biti zdraviji kao pojedinci, dok æemo na globalnom planu biti zabrinuti onim æe se dogoditi u oblasti energetike. ”

Astronomi se nadaju da æe 2005. godine saznati više o susednim planetama. Protekle godine, nauènici u oblasti svemirskih istraživanja bili su iznenadjeni podacima koje su dostvile dve svemirske letelice, Oportjuniti i Spirit, da je svojevremeno na crvenoj planeti bilo vode, što predstavlja povoljne uslove za opstanak života. Nakon višegodišnjeg putovanja do Saturna, svemirska letelica Kasini prenela je jasne slike prstenova oko druge po veliæini planete u sunèevom sistemu. Bilo je i nesreènih sluèajeva. Solarna svemirska kapsula razbila se prilikom sletanja u državi Juta. Ipak, nauènici su uspeli da spasu dovljno prikupljenih uzoraka za nauèni rad. Svemirski brod jedan, bila je prva privatno finansirana svemirska letelica koja je uzletela do granice svemira i time osvojila nagradu fondacije X u iznosu od 10 miliona dolara. Arhitekta i graditelj te letelice, kao i drugi timovi konstruktora, nastaviæe kako se oèekuje , privatna putovanja u svemir i tokom 2005. godine.

XS
SM
MD
LG