Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_ukraine_pm_viktor_yanukovych_04dec04150%5B1%5D.jpg">Viktor Janukoviè uložio žalbu na rezultate ponovljenog kruga predsednièkih izbora - 2004-12-29


Njegova žalba æe dovesti do odlaganja proglašenja definitivnog pobednika ukrajinskih predsednièkih izbora. Sa više detalja iz Kijeva javila se dopisnica Glasa Amrike Lisa Mek Adams.

Centralna izborna komisija u Ukrajini potvrdila je da je premijer Viktor Janukoviè podneo žalbu na ishod poslednjeg izbornog kruga predsednièkih izbora zbog kako navodi niza izbornih nepravilnosti i prevara. Lokalne novine u Kijevu objavile su slike Janukovièa i njegovih pomoænika kako ulaže prigovor Centralnoj izbornoj komisiji èije æe navode ona morati da ispita u naredna dva dana. Ukoliko izborna komisija odbije prigovor na regularnost izbora koje je pratilo nekoliko stotina meðunarodnih posmatraèa, sledeæi korak je da Janukoviè prigovor uloži ukrajinskom Vrhovnom sudu.

Janukoviè je odbio da prizna poraz i rekao da æe iskoristiti sva zakonska sredstva da osporiti rezultate, nedeljnog ponovljenog drugog kruga predsednièkih izbora u kome je najviše glasova dobio prozapadni lider Viktor Jušèenko.

Meðutim mnogi analitièari sumnjaju da æe Janukoviè moæi da ospori vrlo ubedljivu pobedu opozicionog kandidata. Prema rezultatima koji æe tek biti objavljeni, pro-reformski orijentisani Jušèenko vodi sa 11 odsto više glsova u odnosu na Janukovièa za koga kažu da nastavlja da održava èvrste veze sa Rusijom.

Obraæajuæi se desetinama hiljada okupljenih pristalica na Centralnom trgu nezavisnosti u Kijevu, Viktor Jušèenko ih je upitao kako je moguæe da vlada koja je izgubila na izborima odbija da napusti vlast i ukazao na èinjenicu da je ukrajinski parlament ranije ovog meseca izglasao nepoverenje Janukovièevoj vladi. Jušèenko je takoðe rekao da je današnji poziv premijera Janukovièa na održavanje sednice vlade, ilegalni potez i apelovao na svoje pristalice da nastave sa blokadom vladinih zgrada. Pristalice opozicije su posle Jušèenkovog apela formirale lanac duž uske ulice ispred zgrade vladinog kabineta. Nekoliko sati kasnije Janukovièev predstavnik je saopštio da je sednica vlade otkazana ali nije dao više podataka.

U meðuvremenu, stotine ljudi koji su proteklog meseca bukvalno kampovali u centru Kijeva polako pakuju svoje šatore kako bi oslobodili prostor za proslavu Nove godine i inauguraciju predsednika. Meðutim demonstrantikažu da æe se vratiti na trg ukoliko se situacija okrene protiv Viktora Jušèenka.

Ono što trenutno jako interesuje mnoge Ukrajince je ko æe se u petak, na novogodišnje veèe, u svojstvu predsednika po tradiciji obratiti okupljenima . Odlazeæi predsednik Leonid Kuèma ili Viktor Jušèenko.

XS
SM
MD
LG