Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/US_department_state_site_powell_podium_16nov04_150_eng.jpg">Sjedinjene Države poveæale pomoæ žrtvama cunamija na 35 miliona dolara - 2004-12-29


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel rekao je kako oèekuje da æe ukupni medjunarodni prilozi dostiæi milijarde dolara.

Timovi za procenu obima štete, poslati od strane amerièke Agencije za medjunarodni razvoj, skraæeno Ju-es-ejd, tek su poèeli da pristužu u pogodjene zemlje. Ali kako slika o razaranju postaje jasnija Bušova administracija je juèe poveæala svoje poèetno obeæanje sa 15 na 35 miliona dolara. Ta suma ne obuhvata troškove koje æe imati Pentagon zbog slanja amerièkih vojnih aviona radi uèešæa u operacijama spasavanja i transporta zaliha. Objavljivanju saopštenja o poveæanju pomoæi prethodio je sastanak državnog sekretara Kolina Pauela i njegovog zamenika Rièarda Armitidža sa direktorom Ju-es-ejda, Endruom Natsiosom. Nešto ranije, Pauel je o reagovanju na katastrofu razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Kofijem Ananom. Zamenik predstavnika Stejt departmenta Adam Ereli istakao je da su sredstva obeæana od strane Sjedinjenih Država samo poèetak mnogo veæe, dugoroènije pomoæi:

”Nastaviæemo da pratimo situaciju i na osnovu sopstvene procene reagovati na adekvatan naèin. Medjutim, jasna je poruka da smo predani pružanju pomoæi. Mislim da je vlada Sjedinjenih Država reagovala brzo i na opipljiv naèin, i to æe i dalje biti naš pristup dok budemo prolazili kroz, na žalost, dug i težak period procenjivanja i dostavljanja pomoæi i rekonstrukcije.“

Nešto ranije, u jednom televizijskom intervjuu, državni sekretar Pauel predvideo je da æe se medjunarodno reagovanje na katastrofu meriti milijardama dolara. On je odbacio prekjuèerašnju ocenu podsekretara Ujedinjenih nacija za humanitarne poslove, Jana Egelanda, da su prilozi zapadnih zemalja bili ”cicijaški.“ Egeland je kasnije rekao da je njegova izjava progrešno protumaèena i da nije bila usmerena ka bilo kojoj zemlji. Predstavnik Stejt departmenta Ereli rekao je da Bušova administracija nije pokušala da to rašèisti sa Egelandom direktno i da ne želi više da pokreæe to pitanje. Ereli je dodao kako sve zainteresovane strane, ukljuèujuæi Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije, razumeju da potrebe koje je izazvala katastrofa prevazilaze kapacitete bilo koje zemlje ili organizacije i da je važno da svi zajednièki rade na tome. Predstavnik Ereli je kao znaèajan gest pozdravio ponudu Tajlanda amerièkim oružanim snagama da koriste vazduhoplovno-pomorsku bazu Utapao kao regionalni centar za koordinaciju vazdušne dostave pomoæi. Sjedinjene Države æe poslati 12 vojnih transportnih aviona tipa C-130 Herkules, radi uèešæa u dostavi pomoæi, kao i devet pomorskih patrolnih aviona tipa P-3 Orion, koji æe obavljati zadatke potrage i spašavanja.

U trenutku zemljotresa i cunamija na hiljade amerièkih i drugih turista provodilo je praznike u letovalištima širom Indijskog okeana. Državni sekretarijat je juèe saopštio da se za nekoliko stotina amerièkih gradjana ne zna pouzdano gde su, ali da to ne znaèi da su medju žrtvama. On je dodao da je do sada utvrdjena pogibija 12 Amerikanaca. Portparol Ereli rekao je da su konzularni funkcioneri Stejt departmenta poslati u teško pogodjena letovališta u Tajlandu, Šri Lanki i Indoneziji, kako bi pomogli amerièkim gradjanima koji su izgubili pasoše ili im je potrebna neka druga pomoæ. On je dodao da je preko crvenog telefona u Stejt departmentu primljeno na hiljade poziva zabrinutih Amerikanaca, u potrazi za informacijama o prijateljima i rodjacima sa kojima su izgubili kontakt. Medjutim on je rekao da je za veliki broj njih ustanovljeno da imaju smeštaj i da su dobro.

XS
SM
MD
LG