Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_france_iraq_hostages_22dec04_eng_150.jpg">Neidentifikovani otmièari zahtevaju 25 miliona dolara za otkup Karamana Sadikoglua otetog u Iraku - 2004-12-25


Vest o tome emitovala je turska televizija koja je prikazala snimak na kojem Sadikoglu kaže da je otet pre nekoliko dana.

Karaman Sadikoglu na video snimku kaže da je otet u luci Um Kasr na jugu Iraka zajedno sa jednim turskim kapetanom i vozaèem, kao i svojim telohraniteljom. Sadikoglu je jedan od najpoznatijih i najkontraverznijih turskih magnata, poznat po svojim luksuznim hobijima poput skupljanja automobila “rols-rojs”. Sadikoglu je prikazan kako ga ispituju otmièari koji se, inaèe, ne vide na snimku. Turski biznismen pred kamerom kaže da je otet pre èetiri-pet dana, i da nije uradio ništa pogrešno. Dovlaèio je hranu u Irak, kojom je obezbedio veliki broj Iraèana, rekao je Sadikoglu. On je takoðe rekao da otmièari prema njemu dobro postupaju. Porodica otetog magnata apelovala je na tursko ministrarstvo inostranih poslova za pomoæ, jer veæ danima nisu èuli sa Sadikogluom, dok otmièari zahtevaju 25 miliona dolara za njegovo oslobaðanje. Turske vlasti navode da je Saidkoglu otetet na putu iz Irana za Irak i da je zatražena amerièka pomoæ u nalaženju otetog biznismena. Sadikoglu je, inaèe, šef kompanije International Marine Contractors koja je dobila ugovor od 25 miliona dolara za vaðenje 19 potpoljenih brodova u luci Um Kasr. On je takoðe pripremao prijavu za još jedan tender Ujedinjenih nacija, vredan 19 miliona dolara, za vaðenje drugih brodova u iraèkim teritorijalnim vodama.

XS
SM
MD
LG