Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/Archive/images/centcom_iraq_map_150_eng_28mar03.jpg ">Novo nasilje u Iraku, u Karbali, nadžafu i Bagdadu desetine mrtvih i povreðenih - 2004-12-19


U eksploziji automobila bombe u Karbali ubijeno je najmanje 10, a ranjeno preko 30 osoba. U sliènom napadu na džamiju Imama Alija u Nadžafu, najsvetiji hram iraèkih šiita, ubijeno je najmanje 40, a ranjeno preko 60 ljudi. Iz Bagdada izveštava dopisnik Glasa Amerike Èalis Makdonou.

Eksplozije su izbile svega nekoliko stotina metara od šiitskih džamija, Imama Alija u Nadžafu i Imama Huseina u Karbali. Bolnièke vlasti u Nadžafu su u meðuvremenu saopštile da bi broj nastradalih u Nadžafu mogao da se poveæa. Asosijeted pres je javio da je bomba eksplodirala u neposrednoj blizini pogrebne povorke koju je vodio lokalni plemenski starešina u pratnji nekoliko visokih gradskih funkcionera.

Nešto ranije, u Karbali jedan automobil-bomba eksplodirao je na glavnoj gradskoj autobuskoj stanici u blizini jednog policijskog regrutnog centra, za koji oèevici smatraju da je bio prava meta. Eksplozija se dogodila svega nekoliko stotina metara dalje od džamije Imama Huseina, jednog od najsvetijih hramova šiitskih Muslimana u svetu. Bila je to druga eksplozija u Karbali u poslednjih pet dana. Slièan napad kod jedne džamije u Karbali, izvršen je u sredu.

Jutros rano je izvršen je i minobacaèki napad na sunitsku džamiju u Bagdadu, kojom prilikom je nekoliko osoba ranjeno. Za sada se ne zna ko je odgovoran za pomenuti napad. U meðuvremenu, u centru Bagdada jedna poveæa grupa naoružanih napadaèa izvršila je napad iz zasede na vozilo u kojem se nalazilo nekoliko izbornih radnika. Prema navodima oèevidaca, napadaèi su izvukli trojicu muškaraca iz vozila, na licu mesta ih ustrelili i potom zapalili vozilo. Tu vest je potvrdila i iraèka izborna komisija. Napad se, inaèe, dogodio u glavnoj prometnoj ulici Haifa, poprištu èestih žestokih okršaja izmeðu pobunjenika i amerièkih i iraèkih trupa.

Izborna komisija, u meðuvremenu, vrši pripreme za opšte izbore 30. januara. Amerièki i iraèki zvaniènici su najavili moguænost poveæanog talasa nasilja u cilkju ometanja predstojeæih izbora. No, bez obzira što neki smatraju da Irak nije dovoljno stabilan za održavanje poštenih i slobodnih izbora, amerièki i iraèki zvaniènici insistiraju da æe izbori biti održani kao što je planirano.

U odvojenom razvoju dogaðaja, pobunjenici su objavili videosnimak 10-ce, kako se navodi, otetih Iraèana zaposlenih kod jedne amerièke firme za obezbedjenje. Prikazani muškarci imaju povez preko oèiju i lisice na rukama, dok se na snimku èuje glas koji preti da æe taoci biti ubijeni ukoliko njihov poslodavac ne prekine rad u Iraku.

XS
SM
MD
LG