Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_11dec04_Pandurevic_150.jpg">U toku  pregovori o Pandureviæevoj predaji Vladi Republike Srpske ili Vladi Srbije? - 2004-12-11


U Beogradu još nema potvrde da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uhapsilo penzionisanog generala Vojske bosanskih Srba Vinka Pandureviæa, kojeg Haški tribunal tereti za genocid ili da se Pandureviæ dobrovoljno predao policiji Republike Srpske.

Pojedini mediji javljaju da je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala srpske policije pre tri dana privela generala Pandureviæa i da još traju pregovori o njegovj predaji. Srpski ministar pravde Zoran Stojkoviæ, meðutim, nema nikakvih saznanja o predaji Vinka Pandureviæa, dok savetnik predsednika Srbije Jovan Simiæ tvrdi da je Pandureviæ kontaktirao organe Republike Srpske i da u ovom trenutku ne može da potvrdi da u tom poslu nema nikakve uloge Srbije.

A posle sednice Saveta za evropske integracije potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus izjavio je da je na tom sastanku postignuta opšta saglasnost da generalima koje traži Haški tribunal bude dat rok za predaju, izražen u nedeljama, a ne mesecima.

I premijer Vojislav Koštunica smatra nesumnjivim da je za stabilnost zemlje dobro da se optuženi sami predaju i ukazuje da je predajom generala Dragomira Miloševiæa i puštanjem na privremenu slobodu Jovice Stanišiæa i Franka Simatoviæa uspostavljena dvosmerna nesmetana saradnja. Time se podstièu i drugi optuženi da se što brže predaju, kako bi obaveza države bila ispunjena ne samo na pravi naèin, nego i što pre, rekao je Koštunica.

XS
SM
MD
LG