Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_7dec04_U2_150.jpg">Novi album grupe U-2 ”Kako razmontirati atomsku bombu“ - 2004-12-07


Tokom 26 godina duge karijere, U2 je prodao preko 120 miliona albuma širom sveta i osvojio 14 nagrada Gremi. 1990-tih, oni su eksperimentisali sa elektronikom i drugim uticajima, ali su se 2000.godine vratili svojim rok korenima.

Kritièari i obožavaoci se slažu da se grupa U-2, novim albumom ”Kako rasformirati atomsku bombu“ vratila svom originalnom rok saundu osamdesetih. Snimljen u Dablinu i Francuskoj taj album je prošao nekoliko revizija pre no što je snimljen. Èlanovi benda kažu da ih je ispunila energijom poslednja turneja i album ”Sve ono što ne možete ostaviti za sobom“, ali dodaju je snimanje novog albuma u jednom trenutku zastalo. Grupa U2 je odluèila da dovede nove producente i rekonstruiše numere. Naslov albuma nagoveštava anti-ratni stav, ali se rodio kao rezultat verovanja da bi muzièari trebalo da iskoriste svoj talenat za nešto više od liène satisfakcije. Grupa U2 apeluje na slušaoce da razmišljaju o smrti, rodjenju, Bogu, ljubavi, ratu i miru.

Na tekst numera izvršila je uticaj smrt Boba Jusuna, Bonovog oca. Bono komentariše: ”Trebalo nam je 20 godina da napravimo ovaj album. On je veoma lièna ploèa i naslov albuma se zapravo tièe moga oca. Trebalo je da ga nazovem: ”Kako razmontirati atomskog Boba“. To je neverovatna stvar. Kao izaæi iz zatvora. Veoma nam je važno što æe ovo biti veliko delo.“ Bono takodje hvali gitaristu Edža, rekavši ”On vatrira“ na naèin na koji ga nisam èuo godinama.

Pored CD -a album grupe U2 ”Kako razmontirati atomsku bombu“ biæe dostupan na vinilnoj LP ploèi, kao još dva CD izdanja sa DVD-jem, koji obuhvata studijske snimke i izvodjenja. Kolekcionarsko izdanje æe obuhvatati CD, DVD i knjigu u èvrstom povezu na 48 stranica. Uz svetla Njujorka iza scene na otvorenom, U2 je nedavno izveo iznenadni koncert u parku pod èuvenim Bruklinskim mostom. Mada taj šou nije bio najavljen niti reklamiran, hiljade ljudi su èule za njega putem veb stranica i stigle na koncert. Pre šou programa, grupa U2 je provela dan svirajuæi na platformi otvorenog kamiona koji je išao ulicama dok je filmska ekipa snimala novi video. Bend æe poèeti obimnu svetsku turneju 1 marta u Majamiju i obiæi æe preko 100 gradova. Ta grupa je takodje nominovana za Rokenrol hol slavnih 2005.godine.

XS
SM
MD
LG