Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_04dec04_closer_150.jpg">Danas vam predstavljamo romantiènu dramu CLOSER - 2004-12-03


Nagradjivani pozorišni komad o modernim ljubavnim vezama dospeo je na bioskopsko platno u filmu u kome glavne uloge tumaèe Džulija Roberts, Džud Lo, Natali Portman i Klajv Oven.

Džud Lo tumaèi lik Danijela, pisca novinskih èitulja koji se na prvi pogled zaljubljuje u slobodoumnu Amerikanku Elis koju glumi Natali Portman.

Godinu dana kasnije, Elisga inspiriše da napiše roman, ali kada odlazi da se fotografiše za omot knjige kod fotografkinje Ane, koju igra Džulija Roberts, tu ponovo doživljava ljubav na prvi pogled.

Stvari se dodatno komplikuju kada Danijel dovede do sluèajnog sastanka izmedju Ane i lekara Lerija, kojeg glumi Klajv Oven.

I dok se njihove veze ukrštaju, svaki od ljubavnika otkriva više o sebi nego što su mislili da je moguæe. Džud Lo kaže da su ga filmu CLOSER privukli otvoreni prikazi smešnih ali i mraènih strana ljubavnih veza.

«Mislim da film iskreno govori o tome da možete da izadjete iz neke veze, u kojoj ste, nadajmo se, nešto nauèili ili nešto oseæali, i da je veæ sama ta èinjenica pozitivna».

Natali Portman kaže da Elisino ležerno poimanje istine dodaje jedan sloj kompleksnosti uobièajenom zadatku koji glumac ima u zavaravanju publike.

«U ovom filmu, s obzirom na to da ima toliko mnogo laži, poèinjete da se pitate da li je svaka izgovorena reè istinita ili ne. Postoje neke reèenice za koje sam pretpostavljala da ih Elis zaista iskreno misli, ali onda poèinjete da sve preispitujete i pitate se da li je sve izmislila na licu mesta ili je to nešto što je izmislila odavno. Postoje mnogi slojevi laži.»

Klajv Oven koji je glumio i u originalnoj pozorišnoj postavci u Londonu, kaže da direktni i otvoreni dijalog može da uznemiri publiku zato što æe ih podsetiti na sopstvena iskustva.

«Lako je distancirati se i reæi – ovih èetvoro ljudi rade grozne stvari jedni drugima, ali mislim da ako ste vrlo iskreni i dobro razmislite – u svakoj od tih strašnih, užasnih scena prepoznajete nešto iz svoje ljubavne istorije. Možda ste nekada vi bili izdani, ili ste vi bili ti koji su jednog dana došli kuæi i rekli – «žao mi je, prevario sam te, odlazim.» Vi ste bili u toj situaciji, i zato možete da razumete ovako èudan i mraèan ljubavni film kako ga neki sada opisuju.»

Scenario za CLOSER napisao je Petrik Marber koji je i autor pozorišnog komada na osnovu koga je film nastao. Filmsku verziju režirao je dobitnik Oskara, Emija i Tonija, Majk Nikols.

XS
SM
MD
LG