Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_3dec04_Miroljub_Lab.jpg">Miroljub Labus oèekuje skori odlazak u Hag nekih optuženika - 2004-12-02


Važnost današnjem satanku evropskih ministara pravde i unutrašnjih poslova sa ministrima iz regiona daje èinjenica, kakvu iznose u Briselu, da su u nekoliko proteklih godina više od 100. 000 žena i djece bili žrtve trafikinga, da su još uvijek vitalne rute krijumèarenje drogom i oružjem koje idu preko Balkana. Evropski domaæini se nadaju da æe od svojih balkanskih kolega danas èuti dobre vijesti po pitanju poboljšanja borbe protiv organizovanog kriminala, èvršæe kontrole granica , te tješnje regionalne saradnje.

Sa druge, ekonomske strane, potpredsjednik srpske vlade, Miroljub Labus, je danas, nakon susreta u Briselu sa novim evropskim komesarom za proširenje, Oli Renom, izrazio uvjerenje da æe se pristup "dvostukog kolosjeka", Unije Srbiji i Crnoj Gori, koji smatra privremenim rješenjem, ugasiti do 2007. godine. On oèekuje da æe se tada znati da li æe se nastaviti "jednim kolosjekom za državnu zajednicu, ili "na dva potpuno odvojena puta".

Labus je mišljenja da treba odložiti razmatranje buduænosti državne zajednice za godinu dana, da bi se snage fokusirale na rješavanje pitanja kao što su saradnja sa Hagom i konaèni status Kosova. Potom bi Beograd i Podgorica, tokom 2006. godine, trebali utvrditi sudbinu državne zajednice, da bi, 2007. bio donijet ustav koji bi potvrdio odluku- ili državnu zajednicu ili dvije odvojene države...

Navodeæi primjer funkcionisanja "dvostrukog kolosjeka, Labus je najavio da æe, vjerovatno naredne nedjelje, Brisel potpisati sporazum o tekstilu, samo sa Beogradom, a ne i sa Podgovricom, što æe Srbiji ukinuti sva ogranièenja u izvozu tekstila na tržište Evropske unije.

Saradnja sa Tribunalom se nametnula kao neizbježna tema svih briselskih razgovora. S tim u vezi, Labus je najavio da se u skoroj buducnosti mogu oèekivati novi transferi optuženih u Hag.

"Ja tu zaista oèekujem u narednim nedjeljama pomake.Mi bi, naravno, najviše voljeli kada bi se osudjena lica dobrovoljno predala. Ukoliko ne, imamo zakon i zakon æe biti primjenjen", obeæao je vicepremijer Srbije.

Potrpedsjednik srpske vlade i završetak Studije izvodljivosti za SCG dovodi u vezu sa stepenom saradnje sa Hagom, prenoseæi uvjeravanja svojih briselskih sagovornika da æe rad na Studiji biti okonèan kada budu vidljivi rezultati saradnje sa Medjunarodnim sudom za ratne zloèine u Hagu.

XS
SM
MD
LG