Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/images/ap_china_coal_mine_-_file_photo.jpg ">U eksploziji u rudniku na severu Kine poginulo najmanje 25 rudara - 2004-11-28


Najmanje 25 rudara poginulo je u eksploziji u rudniku uglja na severu Kine, dok je više od stotinu još zarobljeno u oknu. Državna novinska agencija Šinhua objavila je da se ispod zemlje u rudniku Èen-Ðia-Šan nalazi još 141 rudar, kao i da je kineski predsenik Hu Ðintao urgirao na spasilaèke ekipe da uèine sve što je neophodno kako bi spasli zarobljene. Prema izveštajima iste agencije, 127 rudara koji su radili u blizini izlaza uspeli su da izbegnu eksploziju, a 41 osoba odmah je prebaèena u bolnicu, veæina zbog trovanja ugljen-monoksidom.

Uzrok eksplozije još se istražuje, a od ranije je poznato da su kineski rudnici najsmrtonosniji na svetu, s obzirom da svake godine, usled eksplozija, požara, obrušavanja i poplava ginu hiljade rudara. Zvanièni Peking izdvojio je skoro pola milijarde dolara za poboljšanje bezbednosnih uslova u rudnicima.

XS
SM
MD
LG