Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/senate_arlen_specter_150.jpg">Na Kapitol Hilu vlada kontroverza oko položaja predsedavajuæeg senatskog odbora za pravosudje - 2004-11-23


Senator Arlin Spekter, republikanac iz Pensilvanije, je u središtu ove kontroverze. Senator Spekter, najumereniji republikanac u senatskom pravosudnom odboru i jedini koji podržava pravo na abortus, je prvi po starešinstvu kandidat za položaj predsedavajuæeg. Dosadašnji lider tog odbora, senator Orin Heè iz Jute, mora da podnese ostavku zbog ogranièenja broja mandata predsedavajuæeg. Treæeg novembra, dan pošto je dobio peti mandat u Senatu, senator Spekter je razgnevio konzervativce kad je rekao da æe biti teško da Senat potvrdi sudije koje se protive pravu na abortus. Na konferenciji za štampu, on je rekao kako oèekuje da predsednik Buš, po njegovim reèima ”vodi raèuna o takvim pitanjima kad bude birao kandidate“. Senator je rekao da je jednostavno izneo gledište da æe kandidatima biti potrebna dvostranaèka podrška da rašèiste proceduralne prepreke demokrata kako bi dobili potvrdu u Senatu. Zaista uprkos èinjenici da su republikanci dobili dodatna mesta u Senatu na ovim izborima, stranci, koja ima veæinu od 55 mesta u tom domu Kongresa, još uvek nedostaje pet mesta da okonèa proceduralne manevre demokrata u nastojanju da blokiraju republikanske kandidate za sudske položaje. Medjutim, konzervativne hrišæanske grupe, koje su se pokazale kao uticajne u reizboru predsednika Buša i izboru veæeg broja Republikanaca za Kongres, zahtevaju da Spekteru ne bude odobreno da preuzme položaj predsedavajuæeg. Ne samo da se ove grupe ne slažu sa gledištima senatora Spektera o pravu na abortus, veæ su one gnevne na njega veæ dugo zbog toga što je 1987. blokirao nominaciju omiljenog kandidata konzervativaca, Roberta Borka, za položaj u Vrhovnom sudu. Patrik Mahoni je Direktor Koalicije za odbranu hrišæana.

”Ako senator Spekter postane predsedavajuæi Pravosudnog odobra, to je izdaja i šamar milionima Amerikanaca koji su protiv abortusa i koji su se zalagali za reizbor predsednika i izbor veæine od 55 republikanaca u Senatu“.

Mahoni i predstavnici drugih hrišæanskih grupa, demonstrirali su na Kapitol Hilu kako bi spreèili njegov izbor. Oni su sugerisali da bi njegov izbor za predsedavajuæeg pomenutog odbora mogao da dovede u opasnost podršku republikanskim senatorima koji za dve godine treba da budu izabrani, ili poput lidera veæine u Senatu, Bila Frista, možda razmatraju kandidaturu za položaj u Beloj kuæi 2008.godine. Gospodin Frist je kritikovao komentare Arlina Spektera u intervjuu za TV mrežu FOX:

”Arlin je dao neke izjave dan nakon izbora. Te izjave se nisu dopale ni meni ni mnogim drugim ljudima“.

Senator Spekter je sa svoje strane izjavio za TV program TV mreže CBS da tokom protekle èetiri godine nije glasao ni protiv jednog kandidata senatskog odbora za pravosudje.

”Zapravo sam podržao sve kandidate predsednika Buša u odboru i u Senatu“.

Pored toga, senator Spekter je održao niz sastanaka sa republikanskim senatorima kako bi podvukao da bi, u svojstvu predsedavajuæeg, sve kandidate tretirao pravedno i ekspeditivno. Njegova nastojanja izgleda beleže uspeh. Dosadašnji predsednik Orin Heè je predvideo da æe ga Spekter naslediti na položaju, rekavši da nijedan republikanski èlan obora nije izrazio protivljenje kandidaturi senatora iz Pensilvanije. Medjutim, uz dalje jako protivljenje konzervativnih hrišæanskih grupa, Arlin Spekter još ne proglašava pobedu. Senator Heè je izjavio da novi predsedavajuæi neæe biti zvanièno izabran dok novi Kongres ne poène zasedanje u januaru.

XS
SM
MD
LG