Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_ukraine_elections_crowd_22nov04_150.jpg">Oba predsjednièka kandidata u Ukrajini proglasila izbornu pobjedu - 2004-11-22


Oba kandidata u drugom krugu predsjednièkih izbora u Ukrajini danas su proglasila pobjedu.

Državna izborna komisija objavila je da je nakon prebrojavanja skoro svih glasova utvrdjeno da je za proruski orijentisanog, aktuelnog premijera Viktora Janukovièa glasalo oko 49 odsto biraca, dok je njegov prozapadni oponent Viktor Jušèenko dobio oko 46 odsto glasova.

Jušèenko je pozvao desetine hiljada pristalica okupljene u centru Kijeva da se ne razilaze dok ne budu objavljeni konaèni rezultati i optužio bivšeg predsjednika Leonida Kuèmu da je umijesan u "izbornu kradju".

I predsjedavajuæi spoljnopolitièkog odbora amerièkog senata Rièard Lugar – koji je izbore nadgledao kao specialni izaslanik predsjednika Buša danas je u kijevu rekao kako je oèigledno da su predstavici ukrajinskih vlasti uèestvovali u organizovanoj izbornoj prevari.

Sa rezultatima državne komisije nije se saglasio ni gradski savjet glavnog grada – Kijeva, koji je pozvao državni parlament da odbaci pobjedu premijera Janukovièa. Istovremeno tri grada na zapadu zemlje, ukljuèujuæi i drugi po velicini Lvov, proglasila su Jušèenka za predsjednika države izrazivši spremnost da ubuduæe izvrsavaju njegove naredbe.

I dok protesti u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima ne jenjavaju, posmatraèke misije OEBS-a i Evropske unije objavile je da drugi krug izbora nije zadovoljio meðunarodne standarde slobodnih i demokratskih izbora i da æe pozvati ukrajinske vlasti da provjere rezulat i izborni proces.

Posmatraèke misije Rusije i Zajednice nezavisnih država objavile su da su predsjednièki izbori protekli mirno i u skladu sa demokratskim standardima. Ruski predsjednik Putin èestitao je, preko poslebnog izaslanika, pobjedu kandidatu vlasti –Viktoru Janukovièu.

XS
SM
MD
LG