Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/tutankhamon.jpg">Jedna od najveæih misterija starog Egipta uskoro bi mogla da bar donekle bude razrešena - 2004-11-20


Mumija faraona Tutankamona biæe skenirana rentgenom s ciljem da se utvrdi kako je mladi vladar umro kada je imao svega 17 godina, saopštio je šef egipatskih arheologa, Zahi Havas. On je dodao da æe mumija iz Tutankamonove grobnice, koja se nalazi u Dolini Kraljevu, blizu grada Luksora, biti preneta u Egipatski muzej u Kairo, gde æe krajem ovog meseca biti obavljena analiza. To æe ujedno biti i prvi put u 82 godine, koliko je proteklo od otkriæa Tutankamonove grobnice, da ostaci mladog faraona budu izneti odatle.

Tutankamonov život fascinirao je ljude još od 1922. godine, kada je Hauard Karter otkrio njegovu grobnicu prepunu zlata i dragog kamenja. Tutankamon je živeo pre oko 3300 godina, nasledio je tron kada je imao svega 8 godina, a živeo je otprilike do 1323. godine pre nove ere. Havas je rekao da su Karter i njegovi sradanici oštetili mumiju jer su koristili oštar alat kako bi odvojili èuvenu zlatno-plavu masku od tela Tutankamona. On je takoðe naglasio da je prethodno skeniranje Tutankamonove mumije pokazalo delove kostiju u lobanji, što ukazuje da je mladi faraon možda ubijen udarcem u glavu, i dodao da taj rentgen nije bio dovoljno precizan da bi se još nešto otkrilo o ošteæenju lobanje. Predstojeæi snimak obaviæe najmodernija CT mašina koju su Egipatskom muzeju poklonili Simens i «National Geographic», zakljkuèio je Havas. Posle rentgenskog skeniranja i restauracije, zvaniènici æe odluèiti da li æe mumija biti izložena u muzeju u Kairu, ili æe je vratiti u grobnicu.

XS
SM
MD
LG