Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/arctic-tem-trends1.jpg">Nova nauèna studija iznela je na videlo alarmantne podatke o opasnostima koje prete od globalnog zagrevanja - 2004-11-13


Izveštaj, koji su pojedini amerièki senatori nazvali najkompletnijom studijom o zagrevanju na Arktiku, navodi da bi klimatske promene, posebno na polarnim kapama, mogle da dramatièno ugroze polarne medvede, foke, severno-amerièke jelene i irvase. Nauènici kažu da æe se stalni rast globalne temperature nastaviti kao posledica emitovanja u tmosferu gasova koji potièu od sagorevanja fosilnih i drugih goriva, a izazivaju efekat staklene bašte.

Topljenje gleèera, sve tanji led na okeanima, zagrevanje ledenog sloja ispod površine... sve to zvuèi kao zaplet holivudskog filma katastrofe, medjutim nauènici kažu da se takve pojave upravo dešavaju na Severnom Polu. Nova studija koju je izradilo 300 nauènika u osam zemalja koje se granièe sa Arktikom ustanovila je su da se ledena površina veæa od Teksasa i Arizone zajedno, lagano topila u proteklih 30 godina.

“Videli smo rast od 3 do 5 Farenhajtovih stepeni na Aljasci, Kanadi i veæem delu Rusije. U poredjenju sa globalnim prosekom, a to je rast od jednog stepena za 100 godina, to je oèigledno mnogo veæi porast temperature”.

U poslednjih dvadeset godina, nivo mora je na globalnom nivou porastao za oko sedam santimetara što je izazvalo zabrinutost u državama sa niskom obalom kao što su Florida i Luizijana. Nauènici smatraju da je za zagrevanje kriva emisija štetnih gasova u atmosferu, od kojih veæina potièe od sagorevanja fosilnih goriva. SAD najviše od svih zemalja doprinose toj emisiji.

“Što je veæe smanjenje emisije gasova, i što se ranije to smanjenje sprovede, to æe projektovani stepen globalnog otpoljenja biti manji.”

Medjutim, prema Vašington Postu, Bušova administracija mesecima radi na tome da spreèi grupu nauènika da iznese svoje preporuke, što bi trebalo da se dogodi za dve nedelje. Državni sekretarijat kaže da neæe podržati nijedan predlog dok ne prouèi izveštaj na 1200 stranica.

XS
SM
MD
LG