Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_iraq_marines_Fallujah_11nov04_eng_150.jpg">Potpuna kontrola nad Faludžom mogla bi da bude uspostavljena u sledeæih nekoliko sati - 2004-11-12


Pobuna u zemlji se, meðutim, nastavlja dok amerièke i iraèke snage vode borbe sa militantima na više mesta u Iraku.

Amerièki i iraèki vojni izvori izrazili su nadu da æe do veèeras moæi da preuzmu punu kontrolu nad pobunjenièkom Faludžom. Vojni predstavnici u tom gradu navode da su nakon èetvorodnevnih borbi koje su izbile izmeðu ostalog kod jedne džamijem, pobunjenici opkoljeni u èetvrti na jugu Faludže. Amerièke i iraèke snage pod napadom su granata i snajperista. Danas je, kako su saopštili amerièki vojni izvori, ubijeno i uhvaæeno na desetine pobunjenika. Isti izvori navode da je od poèetka ofanzive kojom se nastoji osloboditi Faludža od naoružanih militanata, ubijeno na stotine pripadnika tih snaga.

Po reèima jednog zvaniènika iraèke privremene vlade, preuzimanje kontrole nad Faludžem je, kako se izrazio, pitanje sata a ne dana”. Isti zvaniènik je dodao da æe pobeda u Faludži uskoro pokazati da je iraèkoj pobuni zadat veliki udarac. U meðuvremenum iraèki Crveni krst koji saraðuje sa nizom humanitarnih agencija pozvala je amerièke i iraèke snage da dozvole da Faludži bude dostavljena pomoæ u hrani, vodi, lekovima i drugom. Grad je ostao bez struje još u ponedeljak, kada je -- kada je otprilike 12 do 15 hiljada amerièkih iraèkih vojnika prodrlo u grad.

Zapadno od Faludže u mestu Ramadi, u raciji amerièkih trupa uhapšeno je desetine osumnjièenih pobunjenika, koji su kako se smatra pobegli iz Faludže. U Ramadi se danas oglašavala sporadièna vatra. A, nakon dvodnevnih pobunjenièkih napada na stanice policije i iraèke Nacionalne garde u Mosulu, amerièke snage su preduzele vazdušne napade na - kako se sumnja - pobunjenièke položaje u tom gradu. U meðuvremenu, danas su žestoki okršaji izbili u jednoj od glavnih bagdadskih ulica, Haifi -- gde se smatra da su locirane pristalice traženog ekstremiste Abu Musaba al-Zarkavija.

XS
SM
MD
LG