Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/us_nasa_X-43A_Flight_27mar04_eng_150.jpg">NASA uskoro isprobava hipersonièni avion - 2004-11-12


Nauènici još uvek sanjaju o putnièkim avionima koji bi nas za svega par sati prevozili s kraja na kraj sveta. Ali, za takve letelice potrebni su motori drugaèiji od sadašnjih.

Amerièka agencija zaeronautiku i svemirska istraživanja, NASA, pokušaæe iduæe nedelje da uz pomoæ motora zvanog “ skremdžet ”po drugi put u sedam i po meseci obori rekord u brzini letenja za avione.

Bespilotna letelica tipa X-43A trebalo bi da na visini od 33 i po hiljada metara iznad Pacifika dostigne brzinu od 11 600 kilometara na sat, odnosno 3 kilometra i 220 metara u sekundi. Najveæi tehnološki problem pri takvoj brzini predstavlja snabdevanje motora kiseonikom za sagorevanje. Raketni motori nose ga sa sobom, što znaèi da nose i teške rezervoare. Mlazni avioni usisavaju redak vazduh na velikim visinama i sabijaju ga lopaticama svojih turbina.

Za razliku od njih, skramdžet motori nemaju pokretne delove veæ samim kretanjem usisavaju i sabijaju vazduh koji zatim sagoreva u mešavini sa vodonikom. Skramdžet ipak mora da nosi na sebi raketu koja joj daje poèetno ubrzanje, dovoljno veliko da priliv vazduha kroz usisnu mlaznicu bude dovoljan za paljenje skramdžet motora. U tom trenutku rakete i njihovi rezervoari se odbacuju i avion nastavlja sopstvenim pogonom i velikom brzinom. Interesantno je da NASA ne namerava da dalje razvija ovaj projekat veæ æe prikupljena iskustva prepustiti drugim istraživaèima.

XS
SM
MD
LG