Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/abc_nyc_marathon_runners2_4nov01_93.jpg">Njujorški maraton jedno je od najprestižnijih takmièenja u svetu trkaèa na duge staze - 2004-11-06


Profesionalni atletièari i amateri tu se okupljaju da zajedno pretrèe 42 kilometra dugu stazu kroz razlièite èetvrti Njujorka.

Na ovogodišnjem njujorškom maratonu uèestvuje na desetine hiljada trkaèa iz 100 zmalja, ukljuèujuæi atletièare sa Olimpijskih igara, trkaèe svetske klase, ljude koji su preživeli rak, uèesnike koji æe stazu preæi brzim hodom, i sportiste u invalidskim kolicima. Margaret Okajo iz Kenije, prošlogodišnja pobednica u ženskoj trci, važi za favorita i ove godine, uz Britanku Polu Redklif, rekorderku u maratonu koja je neoèekivano ispala iz trke u toku Olimpijade u Atini. U muškoj trci, favoriti su Kenijac Majkl Rotiè koji drži 18. mesto na svetu sa vremenom od nešto više od 2 sata i šest i po minuta, kao i Amerikanac Meb Keflezgi koji je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Atini. Neki od poznatih atletièara sada æe se prvi put oprobati u maratonu, a medju njima je Australijanka Benita Džonson, pobednica na svetskom prvenstvu u krosu, koja drži i australijski rekord u trkama na pet i deset hiljada metara.

«Dugo sam trenirala za ovu trku, ali ovo je moj prvi maraton i veoma sam uzbudjena zbog toga.»

Pobednici osvajaju novèane nagrade vredne više desetina hiljada dolara. Mnogi atletièari i amateri imaju i svoje sponzore i daæe deo svog prihoda u fondacije koje podržavaju. Lorna Kiplagat, koja je prošle godine osvojila treæe mesto, finansira sportski kamp za devojèice u svojoj rodnoj Keniji. Amerikanka Dina Kastor, koja je sa zaèelja trke stigla do brozane medalje u Atini, kaže da æe dati novac fondaciji koja sakuplja donacije za škole u Njujorku.

«Imam veliku želju da pomognem ovom gradu i deci ovog grada, i ne mogu da smislim bolji naèin za to nego da budem deo ovog programa. Fondacija njujorških trkaèa finansira školske aktivnosti posle redovne nastave, uèi decu od malih nogu da treba da biraju pozitivne aktivnosti i u svoj život ugrade vrednosti sporta i zdravlja.»

Mnogi amateri takodje æe izaæi na ulice, kako bi se suoèili sa mentalnim i fizièkim izazovom Njujorškog maratona. Neki od njih su preživeli rak i sada prikupljaju novac za fondacije za borbu protiv te bolesti, drugi trèe u znak seæanja na voljene koje su izgubili, a neki prosto uživaju u uzbudjenju sportskog izazova kada testirate svoje granice izdržljivosti. Gradski zvaniènici kažu da je maraton velika turistièka atrakcija koja donosi znaèajan profit i nove posetioce gradu koji se i dalje oporavlja od ekonomskog pada posle teroristièkih napada 11. septembra. Njujorški maraton znaèajno se proširio od svog debija 1970. godine, kada je u njemu uèestvovalo svega stotinak trkaèa. Ove godine trèi oko 35,000 uèesnika koje æe uz put bodriti oko dva miliona ljudi. Organizatori kažu da æe preko 270 miliona ljudi širom sveta pratiti TV prenos maratona.

XS
SM
MD
LG