Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/serbian_05nov04_stemcell_15.jpg">Kalifornija oèekuje da postane lider u prouèavanju baziènih æelija  - 2004-11-05


Biraèi u Kaliforniji prihvatili su zakonski predlog da se za istraživanja baziènih æelija obezbedi tri milijarde dolara. Kako iz Los Anðelesa javlja Majk O'Saliven, zvaniènici tvrde da æe posle ove odluke Kalifornija biti u samom vrhu, kada je reè o æelijskoj medicini.

Detalji još treba da se utvrde, ali graðanska inicijativa, koju je podržalo 59 odsto glasaèa, ovlašæue državu da izda tri milijarde dolara u obveznicama, kojima æe se finansirati Kalifornijski institut za regenerativnu medicinu. Oni koji podržavaju istraživanja zasnovana na baziènim æelijama, smatraju da ta istraživanja daju nadu ljudima sa povredama kièmene moždine, kao što je bio nedavno preminuli glumac Kristofer Riv, koji je javno podržao kalifornijski predlog zakona. Pored toga, smatra se da bi to moglo da pomogne i onima sa nervnim i moždanim oboljenjima, kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest. Predsednik Buš zabranio je da se istraživanja baziènih æelija dobijenih iz embriona finansiraju iz federalnih izvora, dok je finansiranje prouèavanja baziènih æelija odraslih dozvoljeno, ali neki nauènici tvrde da takvo istraživanje znatno manje obeæava. Za razliku od baziènih æelija odraslih, one iz ljudskih embriona imaju sposobnost da se razviju u sve tipove æelija u ljudskom telu.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger podržao je ovaj zakonski predlog uprkos protivljenju svoje Republikanske partije, i u utorak uveèe proslavio je njegovo usvajanje.

«Usvojili smo Predlog 71 kako bi ispunili obeæanje u vezi sa prouèavanjem baziènih æelija i kako bi uèinili Kaliforniju svetskim liderom u ovoj važno oblasti zdravstvene zaštite»

Kalifornija æe u narednih 10 godina izdvajati do 300 miliona dolara godišnje za novi centar, a finansijska sredstva - ukupno šest milijardi dolara ukljuèujuæi kamatu, otplatiæe u narednih 30 godina.

Doktor Vinsent Fortanejs bio je jedan od 40 odsto stanovnika Kalifornije koji se protivio ovom predlogu. On kaže da su sredstva trebalo da odu za mnogo hitnije potrebe zdravstvene zaštite.

“Mislim da æe ljudima iz Kalifornije biti žao, jer æe saznati da æe ovo mnogo više naškoditi nego što æe uèiniti dobrog, dok se naše hitne službe i trauma centri zatvaraju“.

Meðutim, Fiona Haton iz kampanje «Da za Predlog 71» nazvala je usvajanje ovog zakona situacijom u kojoj niko ne može da izgubi.

«Ne samo da æemo da pomognemo da se neki ljudi potencijalno izleèe i da se razviju tretmani ovih bolesti, veæ je ovo i veliki ekonomski podsticaj za državu Kaliforniju, u smislu razvoja nauke, medicinskih i bio-tehnoloških centara ovde, kojih æe biti sve više»

Kampanja za usvajanje Predloga 71 prikupila je više od 20 miliona dolara od proizvoðaèa visoke tehnologije, ukljuèujuæi vlasnika Majkrosofta Bila Gejtsa i osnivaèa komercijalnog internet sajta E-Bay.

XS
SM
MD
LG