Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_george_bush_acceptance_03nov04_150_1.jpg"> Pobjednik - Džorž Buš i poraženi - Džon Keri pozivaju na jedinstvo Amerikanaca - 2004-11-03


Keri je ranije danas u telefonskom razgovoru èestitao reizbor aktuelnom šefu države. Poraz je zvanièno prihvatio u Bostonu odakle se, zajedno sa svojim potpredsjednièkim kandidatom, sada veæ bivšim senatorom Džonom Edvardsom zahvalio svima koji su ga podržali u pohodu na mandat u Bijeloj Kuæi.

“Ne možemo dobiti ove izbore”, poruèio je senator iz Maseèusetsa u emotivnom, desetominutnom govoru koji je èesto prekidan aplauzima i ovacijama publike u Fenjul Holu, mjestu sa koga je prije nešto više od godinu objavio predsjednièku kandidaturu.

"Govorili smo o opasnosti od podjela u našoj zemlji i potrebi, prijekoj potrebi da se ujedinimo, da pronaðemo zajednièke interese i zbližimo se. Danas, nadam se, taj proces pomirenja može da poène”, poruèio je Keri, istièuæi da bi svaki žitelj Sjedinjenih Država trebalo da se ponosi èinjenicom da se – bez obzira na rezultat njegovog kandidata – dan poslije izbora – uvijek probudi kao Amerikanac.

Predsjednik Buš je u telefonskom razgovoru Džonu Keriju rekao da je bio dostojan, častan i čvrst protivnik, da je vodio nadahnutu kampanju i da bi svi koji su dali glas Keriju trebalo da budu ponosni.

Predsjednika Buša je u Zgradi Ronald Regan u Vašingtonu najavio potpredsjednik Dik Čejni, kao kandidata koji je osvojio najveći broj glasova na nacionalnom nivou u istoriji.

Amerika je rekla svoje – ukazala mi je povjerenje koje znači dužnost da služim svakom Amerikancu, rekao je ovacijama i aplauzima pozdravljeni Džordž Buš.

Predsjednik je rekao da je ponosan što će i u naredne četiri godine predvoditi svoju zemlju na putu ekonomskog oporavka i reformi poreskog, socijalnog i obrazovnog sistema.

Džordž Buš je obećao nastavak pomoći Iraku i Avganistanu, i pobjedu u ratu protiv terorizma – da bi – kako je rekao – sva djeca mogla da žive u slobodi i miru.

Buš je rekao da mu je u ostvarenju tih ciljeva neophodna podrška snažne i ujedinjene Amerike, te je stoga pozvao i sve koji su glasali za njegovog oponenta da mu pomognu. Imamo jednu zemlju, jedan ustav i jednu budućnost, i kada udružimo snage – nema limita za moć Amerike, poručio je predsjednik Buš.

Za predsjednika Buša glasalo je ukupno 51 odsto izašlih na izbore, a pobjedu je odnio u dvadesetdevet država. Keri je dobio u devetnaest država i prijestonici Vašingtonu, odnosno 48 odsto ukupnog broja glasova.

Novi, stari predsjednik Sjedinjenih država, Džordž Buš osvojio je 274 elektroska glasa, 4 više nego što mu je bilo potrebno. Kandidat demokrata dobio je 252. Glasovi u Ajovi i Nju Meksiku, državama koje zajedno nose 12 elektroskih glasova i u kojima blagu prednost ima Buš, još se broje.

XS
SM
MD
LG