Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ornl.gov_nasa_logo.gif">NASA razvija novu tehnologiju kako bi pomogla pilotima da bolje vide i uèine letenje sigurnijim - 2004-10-30


Nebo nije uvek vedro za pilote. Stoga su nauènici u NASI kreirali novi sistem koji omoguæava pilotima jasan pregled pri svakoj vremenskoj prilici u toku dana i noæi.

Tehnologija koja koristi senzore i trodimenzionalne indikatore se zove Sintetièka Vizija. Ona uz pomoæ signala globalno postavljanog satelita i prisutnoj bazi podataka kreira jasniju sliku vazdušnog prostora za èlanove pilotske kabine. Ova ehnologija sadrži i softver koji upozorava pilote na ostale avione na aerodromskim pistama.

Inžinjer Nase, Linda Kramer kaze da agencija intenzivno testira ovaj sistem.

“U suštini, mi testiramo sve i trudimo se da naèin na koji prezentiramo ovu tehnologiju pilotima bude koristan i efektan i da æe poboljšati sigurnost od trenutka kada je ugradimo”.

Neki od testova su kreirani da lažno predstave slabu vidljivost namernim prekrivanjem prednjeg stakla ili letenjem po mraku, tako da je pilot prinudjen da se osloni na kompjuterski intsrumentalizovan ekran. Veliki broj pilota je veæ pokušalo da koristi ovaj novi sistem. Jedan od njih, kapetan Rik Šej iz Junajted Erlajnsa je pohvalio sistem rekavši da je nova tehnologija znatno bolja od one koja se trenutno koristi.

“Razlika u obaveštenosti koju dobijamo ovom tehnologijom je veliki korak napred u odnosu na tehnologiju koju koristimo danas”.

Najsmrtonosnije avionske nesreæe, poznate kao kontrolisani letovi u tlo se dešavaju kada se ispravan avion sruši zbog pilotove neobaveštenosti o teškoæama ili o moguænosti da avion leti u pogrešnom pravcu, usled lošeg vremena ili kombinacije razlièitih faktora. NASA se nada da æe njena nova tehnologija vremenom redukovati broj ovakvih smrtonosnih avionskih nesreæa.

XS
SM
MD
LG