Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/sony_SDR4X_robot_1apr02.jpg">U izveštaju UN se ukazuje da je oko 800 hiljada kuænih robota u upotrebi širom sveta - 2004-10-28


Novi izveštaj, koji je objavila komisija UN za privredni razvoj, pokazuje da su investicije u industrijske robote – širom sveta – tokom 2003. skoèile 19%, dok su porudžbine za 2004. poveæane za novih 18% - što predstavlja najveæu potražnju za industrijskim robotima u istoriji.

Svetska organizacija bi to trebala da zna, pošto koristi robotizovane kosaèice u Palati Nacija u Ženevi. Takoðe, UN koriste ove kompjuterizovne poliglote za pružanje informacija posetiocima, dok ovaj drugi robot èisti tepihe.

«Oni se sada u glavnom koriste za usisavanje. Oko 95% robota koji se prodaju su usisivaèi, dok oko 5% otpada na kosaèice trave. U buduænosti æe roboti biti praktièniji, jeftiniji i precizniji. Pojaviæe se roboti za èišæenje kupatila, roboti za pranje prozora, pa verovatno i roboti za slaganje veša, kao i za proizvodnju hrane u kuæi.»

A koliko košta da vam u kuæu uðe ovakva «kuæna pomoænica»?

«Prva generacija koja se pojavila u Evropi koštala je preko 1000 Evra. Sada na tržište izlaze modeli koji su ispod 500, a neki i ispod 300 Evra. Sada to postaje mnogo pristupaènije.» TEXT: Naravno roboti «kuæne pomoænice» su samo jedan vid upotrebe te tehnologije. Veæ postoje roboti koji zabavljaju i uèe decu. Postoje, takoðe, roboti policajci, pa èak i roboti poštari. Uskoro æe oni biti u stanju da sami donose odluke – a tada im mi više neæemo biti potrebni.

XS
SM
MD
LG