Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pd_russian_google_logo_150.gif">Gugl kupio internet servis za satelitsko osmatranje - 2004-10-27


Puni para, zahvaljujuæi nedavnoj prvoj prodaji akcija, direktori najomiljenijeg internet pretraživaèa na svetu, zvanog Gugl, kupili su jedan internet za satelitsko osmatranje zemlje.

Da odmah pojasnimo, ne radi se ni o kakvoj špijunskoj službi veæ o civilnim satelitima koji snimaju površinu zemlje, a èije snimke svako može da vidi na internetu. Gugl je objavio da je odmah smanjio godišnju pretplatu na taj servis sa 70 na svega 30 dolara. Svaki pretplatnik sa internet vezom pristojne brzine može da na sajtu kompanije upiše adresu ili neku drugu informaciju o nekoj lokaciji i odmah dobije sasvim dobru sliku iz vazduha. Sajt je trodimenzionalan i interaktivan, što znaèi da korisnik može da zumira, od gledanja sa velike visine do nivoa ulice, da posmatra iskosa i obræe sliku kako bi bolje razaznao detalje.servis Takodje može da traži i dobije druge informacije, kao što su hoteli, banke, parkovi ili stanice podzemne železnice. Još jedna zgodna moguænost je merenje razdaljine od jedne do druge zadate taèke. Naravno, ono što posmatrate nije živa slika koju tog trenutka snima neku satelit, veæ dolazi iz ogromne baze podataka koja se redovno osvežava. Servis je posebno koristan za gradjevince i arhitekte, ali i za škole. Ako vas zanima, jednonedeljna probna verzija ”satelitske kljuèaonice“ je besplatna, a teška je nešto manje od deset megabajta. Adresu æete naæi na našem sajtu, voanews.com/serbian.

XS
SM
MD
LG