Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_iraq_us_soldiers_28sep04_150.jpg">Oko 850 britanskih vojnika u Iraku poèelo da se premešta iz Basre na sever, bliže Bagdadu - 2004-10-27


Jedan visoki funkcioner u iraèkom ministarstvu unutrašnjih poslova rekao je da æe premeštanje britanskih trupa omoguæiti da se veæi broj amerièkih vojnika ukljuèi u, kako je rekao, skoro sigurnu ofanzivu na pobunjenièki grad Faludžu, zapadno od Bagdada.

On je takodje rekao da æe do takvog napada verovatno doæi odmah posle amerièkih predsednièkih izbora, od kojih nas deli nedelju dana.

Iraèki privremeni premijer, Ijad Alavi, rekao je da još uvek pokušava da postigne miroljubivo rešenje koje bi rezultiralo, izmedju ostalog, i izruèenjem teroriste Abu Musaba al-Zarkavija i njegovih saradnika, za kojima je raspisana poternica. Za hvatanje al-Zarkavija odredjena je nagrada od 25 miliona doalra , ali plemenski lideri u toj oblasti kažu da on nije u njoj. Amerièke snage veæ nedeljama sprovode svakodnevne vazdušne napade na teroristièka skloništa, lokacije za tajne sastanke i poznate al-Zarkavijeve saradnike u Faludži. Visoki funkcioneri privremene iraèke vlade izjavili su da ti napadi takodje imaju za cilj da pripreme grad za, kako se oèekuje, moguæiu veliku pešadijsku ofanzivu, u kojoj æe uèestvovati amerièko i iraèko vojno osoblje.

Britanski vojnici koji stižu iz Basre u južni Irak, æe, kako se oèekuje, zauzeti položaje južno od Bagdada, kada poène ofanziva. Faludža je postala jedna od zona u koju koalicione snage nisu mogle da ulaze pošto su ,kako se smatra, pobunjenici i strani borci zauzeli položaje u tom gradu. Privremeni premijer, Alavi, obeæao je da æe ponovo zauzeti ulice Faludže, grada koji je, kako mnogi vladini funkcioneri kažu, postao rak rana Iraka.

XS
SM
MD
LG