Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/Turkish_14Oct04_Kerry_Bush_.gif">Iraèane bi radovala Kerijeva pobeda - 2004-10-26


Novo istraživanje iraèkog javnog mnjenja sproveo je prošle nedelje iraèki Centar za istraživanja i strateška prouèavanja, u Bagdadu. Ta grupa, koja je aktivna u Iraku poslednjih oko godinu dana, kaže da je anketa pokazala da medju Iraèanima Keri vodi ispred Buša za 6 i po procenata, sa moguæom greškom od 4 procenta. Ali direktor pomenutog centra, bivši iraèki emigrant Sadun al-Dulame, kaže da je 58 odsto ispitanika izjavilo da ih ne zanima ko æe pobediti na amerièkim predsednièkim izborima:

“Na kraju, oni koji su rekli da im je stalo do toga šta æe se dogoditi u Americi, dali su prednost Keriju ispred Buša. 22 i po procenta izjavilo je da bi radije videli Kerija kao sledeæeg amerièkog predsednika, dok je za Buša bilo samo 16 procenata. To je pad za Buša jer, kada smo pre dva meseca isto pitali Iraèane , Buš je bio ispred Kerija.”

Iznoseæi dalje statistièke podatke al-Dulame je rekao da je 60 odsto Kurda, iz severnog Iraka, dalo podršku Bušu. Veæina Kurda bila je snažno protiv Sadama Huseina. Anketa je pokazala da 75 odsto iraèkih Arapa, od onih koji imaju neko mišljenje, podržava Džona Kerija. Ali al-Dulame kaže da su šiiti više glasali za Buša, dok mu se ogromna veæina sunita protivi. Sadam Husein je sunitski musliman.

Direktnija mera iraèkoj javnog mnjenja može da se èuje na talasima bagdadske radio stanice Radio Dila. Dila je arapski naziv za reku Tigar, koja protièe kroz Bagdad. Direktor te stanice, Ahmad al-Rikabi kaže da popularnost predsednika Buša neprestano opada:

Al-Rikabi kaže da je u poèetku Bušova popularnost bila vrlo visoka, jer je on predvodio nastojanje da se Sadam Husein zbaci sa vlasti. Medjutim, kaže on, mnogi Iraèani sada veruju da Buš nije ispunio obeæanja o rekonstrukciji, boljim javnim službama i poboljšanju bezbednosti. Al-Rikabi kaže da je Bušova popularnost u Iraku sada veoma niska. Iako veæina Iraèana zna malo ili ništa o Džonu Keriju, al-Rikabi kaže da su mnogi Iraèani skloni da podržavaju kandidata Demokratske stranke u nadi da bi on mogao da poboljša život Iraèana, naroèito u pogledu bezbednosti.

XS
SM
MD
LG