Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pd_kyoto_protocol_150.jpg">Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma ratifikovala protokol iz Kjota  - 2004-10-22


Protokol iz Kjota usvojen je u Državnoj Dumi sa ubedljivom veæinom glasova samo nekoliko nedelja nakon što je predsednik Vladimir Putin izrazio svoju podršku tom dugo-odlaganom meðunarodnom sporazumu kojim se nastoji ublažiti globalno zagrevanje. Ratifikaciju još treba da odobri Gornji dom ruskog parlamenta i potpiše predsednik Putin. No, niko u to ne sumnja. Izglasavanje protokola usledio nakon višegodišnje oštre debate unutar vlade Rusije i upozorenja velikog broja istaknutih politièara da bi sporazum mogao da nanese štetu domaæoj privredi. Najveæi pritisak na Moskvu, koja je još pre pet godina sporazum potpisala, vršila je Evropska Unija -- jedan od glavnih zagovornika tog dokumenta. Da bi pridobio vladu predsednika Putina, Brisel je prošlog maja obeæao da æe pomoæi prijem Rusije u èlanstvo Svetske trgovinske organizacije. Rusija bi, takoðe, mogla da zaradi milijarde dolara ustupanjem odnosno prodajom dela svog dozvoljenog uèešæa u globalnoj emisiji izduvnih gasova onim zemljama koje premašuju svoje kvote. Predsednik odbora Dume za ekonomsku politiku, Valeri Dragonov istièe da veæina deputata ratrfikaciju vidi u politièkom i ekološkom kontekstu:

Draganov kaže da Rusija deli odgovornost za stanje u meðunarodnoj privredi i prirodnoj okolini i da je ta odgovornost potvrðena èinom ratifikacije.

Sporazum -- nazvan po konferenciji u Kjotu u Japanu održanoj pre više od deset godina -- predviða smanjenje takozvanog efekta staklene bašte na nivo ispod onog koji je bio 1990. Sa ratifikacijom ruskog parlamenta, Kjoto bi stekao zvaniènu podršku zemalja na koje otpada 55 odsto ukupne emisije izduvnih gasova iz 1990, što je uslov da protokol stupi na snagu. Nauènici širom sveta se, inaèe, slažu da je globalno zagrevanje dostiglo zabrinjavajuæe razmere, ali se spore oko njegovog uzroka. Sjedinjene Države i Australija protive se Kjotu, koji smatraju pogrešnim i smetnjom za privredni rast.

XS
SM
MD
LG