Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/mediastore/ap%20britain%20geoff%20hoon%20eng%20150%2030sept04.jpg">Britanija je saopštila da bi mogla da stacionira svoje oružane snage bliže Bagdadu - 2004-10-18


Britanija je saopštila da bi mogla da stacionira svoje oružane snage bliže Bagdaddu kako bi oslobodila amerièke snage za kontra-teroristièke operacije, uoèi iraèkih izbora planiranih za januar. Detaljnije u izveštaju dopisnika GA iz Londona, Majkla Dradža.

Britanski sekretar za odbranu, Džef Hun, rekao je u parlamentu da oèekuje odluku do polovine ove nedelje o amerièkom zahtevu, nakon izveštaja britanske vojne obaveštajne misije. Hun je rekao da bi jedan borbeni bataljon, verovatno škotski puk “Crna straža” mogao da bude prebaèen u severni deo zemlje iz relativno mirnog jugoistoènog dela, gde je sada stacioniran. Britanski mediji su objavili da bi “Crna straža” mogla da preuzme dužnost u nekim mestima južno od Bagdada da bi rasteretila amerièke marince za angažman u borbi protiv terorista u sunskom trouglu, severozapadno od glavnog grada. Hun je odbacio da je amerièki zahtev vremenski tempiran da bi se unapredile šanse predsednika Buša u reizbornoj kampanji protiv senatora Džona Kerija, koji se žalio da SAD podnose 90 odsto tereta iraèkog rata.

“Želim da jasno stavim do znanja da je to zahtev koji se odnosi na vojne stvari. Mada je povezan sa izborima, nije povezan sa amerièkim izborima, veæ nastojanjima da se stvori najpovoljnija situacija za održavanje iraèkih izbora u januaru.”

Predstavnik antiratne Liberalno-demokrtske stranke, Pol Kitè, postavio je pitanje Hunu zbog èega SAD nisu mogle da obezbede potreban broj vojnika.

“SAD sada imaju u Iraku 130.000 vojnika. Da li sekretar za odbranu može da razjasni da li je predloženo razmeštanje još 650 britanskih vojnika jednostavno iz operativnih razloga? Koji su to razlozi i zašto specifièno britanski vojnici? Zbog èega se ne angažuju amerièke snage ili drugi koalicioni vojnici, naviknuti da operišu pod amerièkom kontrolom. Zar nema nikakvih drugih vojnika?"

Hun je rekao da svako premeštanje jedinica ima jasne vojne i taktièke razloge, i oèigledno je da je Britanija, kao najbliži amerièki saveznik, prvi izbor za takvu opciju. Druge zabrinutosti se odnose na britnsko razmeštanje snaga van Iraka, u blizini njegove južne granice. Neki vojni analitièari predvidjaju da bi britanske snage mogle da budu više izložene napadima, zbog istaknutije uloge u SAD predvodjenoj kampanji protiv terorizma. Struènjaci kažu da bi novim razmeštanjem oko 7000 britanskih vojnika na jugu Iraka ostalo bez dovoljno rezervnih snaga, ako bi pred izbore izbilo nasilje. Dalje debate o tom pitanju se oèekuju u sredu tokom redovne nedeljne debate sa premijerom Blerom u parlamentu.

XS
SM
MD
LG