Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.npr.org/programs/morning/features/2004/apr/laura_bush/gallery/ketzel.jpg">Supruge amerièkih predsednièkih kandidata: Lora Buš i Tereza Hajnc Keri  - 2004-10-06


Uloga amerièke prvde dame nije nimalo laka. Po reèima Karlin Boumen iz Instituta American Enterprise, supruga amerièkog predsednika ne samo što stalno živi pod lupom javnosti, nego mora i da se prilagodi razlièitim predstavama o tome koja je njena javna uloga.

“O tome šta je uloga Prve dame postoje razlièita mišljenja. S jedne strane, želimo da ona bude uzor za sve Amerikanke. Želimo da bude ljubazna domaæica koja je uvek uz predsednika. Želimo da ima sopstvenu liènost. Javnost izgleda ne voli da Prva dama bude preterano politièki aktivna”.

Za Loru Buš, analitièarka Karlin Bouman kaže da uspešno izbegava politièke kontroverze tokom mandata svog supruga Džoržda Buša. Lora je bivša bibliotekarka i majka dvoje dece. Njena najomiljenija aktivnost je opismenjavanje dece.

Veoma je popularna zbog svog povuèenog stila. Oko 70 odsto Amerikanaca ima veoma pozitivno mišljenje o Lori Buš, što nije izmaklo pažnji Bele kuæe. Lora Buš je èesto zadužena za prikupljanje dobrovoljnih priloga za izborne fondove Republikanske stranke. Za reizbor svog supruga prikupila je oko 10 miliona dolara. Lora je bila jedan od govornika na konvenciji Republikanske stranke održane u avgustu u Njujorku.

"Pokušaæu da odgovorim na pitanje koje verujem da bi veliki broj ljudi hteo da me pita uz šoljicu kafe. Ono glasi: “Ti najbolje poznaješ Džordža Buša, reci zašto bi trebalo da glasamo za njega?”

Lora je ostatak govora posvetila uspesima predsednika Buša u protekle èetiri godine. Po reèima Robin Gerber, autorke knjige naslovljene “Èelništvo poput Eleonore Ruzvelt”, Lora Buš je primer klasiène amerièke Prve dame. No, ukoliko u novembru pobedi Džon Keri, njegova supruga Tereza Hajnc Keri ne bi nimalo lièila na klasiènu suprugu amerièkog predsednika - kaže Gerberova:

“Ona je angažovana u više aktivnosti. Oèigledno nema obièaj da ustukne od kontroverze i vrlo spremno izražava svoje mišljenje. Mislim da bi Tereza kao Prva dama bila mnogo aktivnija od svojih prethodnica”.

Na konvenciji Demokratske stranke u Bostonu, Tereza Hajnc-Keri isticala je svoju predanost pravima žena i zaštiti prirodne okoline. Govorila je i o svom životu otkako se doselila u Sjedinjene Države, kao o i danima provedenim sa roditeljima u Mozambiku i studentskom životu pod aparthejdom u Južnoafrièkoj Republici:

“I danas verujem u ono što sam tada nauèila -- a to je da vredi zauzeti stav bez obzira da li je primeæen i bez obzira da li je to opasno.” .”

Iako se njen govor dopao demokratama, mnogim republikancima nije. A prema ispitivanju javnog mnjenja koje je sproveo list “Los Anðelese Tajms”, veæina Amerikanca još uvek se nije privikla na ideju da Tereza Hajnc-Keri bude prva dama Amerike.

Eksperti, meðutim, dodaju da ukoliko Buš bude reizabran zasluga za to neæe biti Lorina. Niti bi na eventualni izborni poraz Džona Kerija uticala èinjenica da je oženjen Terezom. Amerièki biraèi, mada obraæaju pažnju na suprugu presednika, pre svega opredeljuju za svog predsednièkog kandidata. Manje je važno sa kime je taj kandidat u braku.

XS
SM
MD
LG