Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20041002/capt.dcev10110022048.bush_dcev101.jpg">Kondoliza Rajs: Predsednik doneo odluku na osnovu veæeg broja dokaza - 2004-10-03


Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Buša, Kondoliza Rajs, ustala je u odbranu svoje tvrdnje da je Irak pod Sadamom Huseinom imao nuklearne ambicije. Ona je i dalje uverena da je svrgnuti iraèki predsednik nastojao da se domogne nuklearnog oružja.

Pre invazije na Irak, Kondoliza Rajs i drugi èlanovi Bušove administracije tvrdili su da je ta zemlja nabavila hiljade aluminijumskih cevi namenjenih programu za proizvodnju nuklearnog oružja. Evo šta je Kondoliza Rajs rekla u intervjuu CNN-u 2002. godine:

“Bilo nam je poznato da u Irak stižu isporuke aluminijumskih cevi -- visokog kvaliteta -- koje su , u stvari, bile iskljuèivo pogodne za korišæenje u programu za nuklearno oružje.”

Meðutim, prema današnjem izveštaju “Njujork tajmsa”, administracija nije saopštila da po oceni nekih vodeæih amerièkih nuklearnih fizièara, pomenute cevi nisu bile pogodne za proizvodnju nuklearnog oružja, nego su verovatno bile korišæene za proizvodnju odreðenog tipa projektila. Rajsova je danas ponovo bila gost CNN-a. Prema njenim reèima, Bela kuæa je dobijala razlièite informacije o predratnim ambicijama Sadama Huseina da obnovi iraèki nuklearni program i takoðe je priznala da se unutar amerièkih obaveštajnih službi sporilo o nameni alumunijumskih cevi. No, Rajsova je naglasila da su sve u svemu te informacije uverile predsednika Buša da Irak predstavlja neprihvatljivu pretnju bezbednosti.

“Èinjenica je da je predsednik doneo svoju odluku na osnovu veæeg broja dokaza, a ne samo na osnovu aluminijumskih cevi, kao i na osnovu glavnog zakljuèka obaveštajnih službi da je u pitanju bio program za obnavljanje nuklearnog programa.”

Povod za rat postao je jedno od glavnih pitanja u sadašnjoj predsednièkoj kampanji. Upitan o najnovijem izveštaju “Njujork Tajmsa” u programu “Face the Nation”, televizijske mreže CBS -- Džozef Lokhart, savetnik demokratskog predsednièkog kandidata Džona Kerija, izjavio je da predsednik Buš duguje amerièkom narodu objašnjenje kako je taèno i na osnovu kojih podataka došao do odluke da preduzme invaziju na Irak.

“Smatram da predsednik treba da nam kaže šta mu je sve bilo poznato i šta je znao o postojeæem sporu i kako je taèno došao do zakljuèka koji ga je naveo na odluku koju je doneo.”

Situacija u Iraku i predsednikova odluka da preduzme vojnu akciju, bili su glavna tema u debatnom duelu Buša i Kerija održanom pre tri dana. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je trka za Belu kuæu gotovo izjednaèena, a do izbora preostaje još svega mesec dana. Dvojica potpredsednièkih kandidata, Rièard Èejni i senator Džon Edvards, uèestvovaæe u samo jednom debatnom duelu, u utorak. Predsednika Buša i senatora Kerija èekaju još dva duela, 8. i 13. ovog meseca.

XS
SM
MD
LG