Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/39510000/jpg/_39510193_hubble203.jpg">Svemirski moduli na naduvavanje - 2004-10-01


Amerièki milioner i vlasnik kompanije za aeronautiku, Robert Bigelou, ponudio je nagradu od 50 miliona dolara onome ko konstruiše prvu komercijalnu orbitalnu svemirsku letelicu, koja bi mogla da se koristi za nešto drugo osim kratkotrajnih spektakularnih poseta svemiru.

Uslovi za ovu nagradu strožiji su od uslova koje æe, ako se oèekuje, ispuniti prva privatna svemirska letelica Svemirski brod jedan. Komercijalna letelica trebalo bi da bude u stanju da manevriše i spaja se sa drugim objektima, znatno iznad visine od sto kilometara, kao i da preživi povrataka na zemlju. U medjuvremenu, kompanija Bigelou erospejs razvija tehnologiju koja æe biti kompatibilna sa takvom letelicom. Reè je o svemirskim modulima na naduvavanje, posebno interesantnim zbog moguænosti da budu mnogo veæih dimenzija nego što su moduli sagradjeni na zemlji, kao i zbog ogromnih ušteda u težini koju treba poneti u svemir. To znaèi da mogu da budu lansirani uz pomoæ manjih i jeftinijih raketa. 2005. i 2006. godine trebalo bi da budu lansirana dva probna modula nazvana Dženesis, ispunjena azotom pod pritiskom, dok æe kasniji biti punjeni mešavinom azota i kiseonika. Inaèe, moduli æe imati laki aluminijumsku konstrukciju i omotaè od sedam slojeva elastiènog polimera, ukljuèujuæi sloj za zaštitu od mikrometeorita i sloj za zaštitu posade od svemirske radijacije. Kompanija oèekuje da bi prva naduvana orbitalna stanica mogla da bude u upotrebi veæ 2010. godine.

XS
SM
MD
LG