Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040928/capt.bag13409281338.iraq_bag134.jpg">Nasilje u Iraku ne jenjava, ekstremisti oslobodili dvije otete italijanske humanitarne radnice - 2004-09-28


Vijest o oslobaðanju dvije Italijanke danas je u Rimu potvrdio i premijer Silvio Berluskoni, èija je vlada obezbijedila specijalni avion za transport osloboðenih talaca.

Berluskoni je oslobaðanje dvije Simone opisao kao trenutak velikog zadovoljstva. Jedan Kuvajtski list je objavio da je otmièarima isplaæeno milion dolara, ali tu informaciju niko zvanièno nije potvrdio.

Danas je osloboðeno još 6 talaca - èetvoro Egipæana i dvoje Iraèana.

U Faludži, centru sunitskog otpora amerièkom prisustvu u Iraku, danas su sahranjene tri žrtve jutrošnjeg bombardovanja – koje amerièka vojna komanda objašnjava namjerom da se unište objekti koje koristi grupa jordanskog teroriste Abua Musaba Al Zarkavija.

Amerièke akcije podržao je danas, u intervjuu jednoj arapskoj televiziji, i premijer Ijad Alavi. On je upozorio da bi se pobuna u Faludži, ukoliko diplomatski pokušaji propadnu, mogla ugušiti temeljnomk vojnom operacijom.

Protiv amerièkih operacija u sunitskom trouglu danas su demonstrirali stanovnici Samare, dok su se amerièke trupe sukobile sa šiitskim paravojnim formacijama u Sadr Sitiju i Ramadiju.

U minobacaèkom napadu na konvoj automobila u Basri, pobunjenici su danas ubili i dvojicu britanskih vojnika. Od poèetka koalicione intervencije – u Iraku je poginulo 67 britanskih vojnika.

Nezadovoljstvo zbog situacije u Iraku i otmice Britanca Keneta Biglija okikupilo je veliki broj demonstranata u Brajtonu, gdje su zvižducima i pogrdnim povicima doèekali premijera Tonija Blera – koji se danas obratio godišnjoj konvenciji Laburistièke stranke. Bler je, èesto prekidan povicima demonstranata - rekao da mu je jasno da je rat u Iraku podijelio zemlju, ali je zatražio pomoæ Britanaca u namjeri da se Irak izvede na put slobode i demokratije. Bler je priznao da oružje za masovno unišenje u Iraku nije pronaðeno, ali je dodao da ne može nikome da se izvinjava zbog toga što je sa vlasti svrgunt Sadam Husein.

U meðuvremenu, jedan od najznaèajnih amerièkih saveznika na Bliskom istoku, jordanski kralj Abdulah, upozorio je u intervju pariskom Figarou, da bi održavanje izbora u Iraku u postojeæim bezbjednosnim okolnostima – išlo na ruku ekstremistima. Ne vjerujem da je u haosu koji vlada u Iraku moguæe organizovati izbore i ne vjerujem da je moguæe uskoro obuzdati nasilje, rekao je Abdula koji se danas u Jelisejskoj palati sastao i sa francuskim predsjednikom Žakom Širakom.

XS
SM
MD
LG