Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news1.yimg.com/us.yimg.com/p/rids/20040924/i/r3834247359.jpg">Porter Gos od danas i zvanièno novi direktor Centralne obavještajne agencije - 2004-09-24


Bivši obavještajac i dugogodišnji republikanski kongresmen iz Floride, Porter Gos, od danas je i zvanièno novi direktor Centralne obavještajne agencije. Gos je zakletvu položio na ceremoniji u Bijeloj Kuæi.

Predsjednik Buš je predložio Gosa navodeæi kako je rijeè o pravoj osobi za ptrvog èovjeka CIA-e, iako jedan broj demokratskih senatora tvrdi da je novi direktor CIA-e nepodoban jer je isuviše politièki obojen. Gosov prethodnik Džordž Tenet podnio je ostavku u julu.

Na marginama Generalne Skupštine UN danas su se sastali premijer Indije Manmoan Sing i pakistanski predsjednik pervez Mušaraf. Dvojica lidera razgovaralui su o normalizaciji odnosa dva nuklearna rivala, tenzijama u spornoj Kašmirskoj oblasti i jaèanju ekonomskih odnosa. U tok kontekstu razmotren je i projekat izgradnje zajednièkog naftovoda.

Na kraju sedmodnevne konferencije, Meðunarodna agencija za atomsku energiju kritikovala je Izrael zbog posjedovanja nuklearnog oružja i odbijanja Šaronove vlade da prihvati medjunarodne atomske bezbjednosne standarde. Svjetska organizacija založila se za uklanjanje nuklearnog oružja u podruèju Bliskog istoka, a predstavnici 137 država prihvatili su i Rezoluciju za povratak inspektora u Sjevernu Koreju. Inspektori koji su nadgledali nuklearni program u Sjevernoj Koreji protjerani su iz zemlje u decembru 2002.godine.

Istupajuæi danas na Svjetskom kongresu novinskih agencija, predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je Iran da se odrekne svojih nuklearnih ambicija. Istovremeno Putin je rekao kako bi Rusija trebalo da igra jednu od kljuènih uloga u globalnom ratu protiv terorima, ali je naglasio i kako vlasti u moskvi neæe dozvoliti ogranièavanje slobode i nezavisnosti medija, naglasivši da borba protiv terorizma ne može biti povod za limitiranje slobode štampe. Èeèenski separatistièki lider Aslan Mashadov izjavio je da namjerava da, "kad se okonèa rat", sudi radikalnom vojnom voði Šamilu Basajevu, zbog krvave otmice u Beslanu. Mashadiov je u saopštenju objavljenom na Internetu pozvao meðunardonu zajednicu da "oformi meðunarodni sud koji æe ispitati aspekte svih zloèina koje su u ovom ratu poèinile obje strane".

Na Haitiju se sahranjuje više od 1000 osoba poginulih u poplavama i klizištima koje je izazvao uragan Džin proteklog vikenda. U toku je masivna humanitarna operacija u koju su ukljuèeni i pripadnici mirovnih snaga, kao i potraga za više od hiljadu i 250 nestalih osoba. Strahuje se da bi broj žrtava mogao da dostigne i 2000.

XS
SM
MD
LG