Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.verbatim.com/images/products/94479_300.jpg">Analogna tehnologija ponovo ulazi u modu - 2004-09-21


Omladina svuda u svetu prati modu, a u Americi ima nagoveštaja da bi poslednji modni krik mogla da bude - verovali ili ne - analogna tehnologija, barem što se tièe dizajna.

Veæ neko vreme u prodavnicama mogu da se kupe takozvano ”retro“ kuæni uredjaji, odnosno savremeni aparati napravljeni po ugledu na dizajn kakav je vladao pedesetih. Ali moda se tu ne zaustavlja. Dva preduzimljiva mladiæa osnovala su radionicu koja savremene kompjutere ugradjuje u kuæišta nalik na stari, bakelitni radioaparat, aktentašnu, pa èak i hromirani toster za hleb! Neki su poèeli da po starinarnicama traže starinske mobilne telefone, što zbog izgleda što zbog težine nazvane ”cigla,“ kako bi ih ponovo aktivirali. Drugi, malo veštiji, prikljuèuju na svoje mobilne telefone starinske telefonske slušalice, na uveseljenje èitavog društva. Treæi, kupuju stare video igrice, sa jednostavnom slikom i zvukom, i kažu da se sa njima mnogo bolje zabavljaju nego sa današnjim realistiènim igricama. Neki od njih èak iskljuèuju kolor kako bi imalo potpuno retro crno-belu sliku.

Na kraju, evo i vrhunca: jedna firma za proizvodju kompakt diskova proizvodi verziju koja potpuno lièi na veæ zaboravljene singl gramofonske ploèe na 45 obrtaja u minuti, zajedno sa lažnim brazdama i šarenim etiketama u sredini. Kako izgleda, ideja je da se stara estetika poveže sa modernom funkcionalnošæu. Fotografije novog retro-dizajna naæi æete na adresama navedenim na našem sajtu, voanews.com/serbian.

XS
SM
MD
LG