Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040914/mdf693870.jpg">Šaron potvrdio je da se njegova vlada ne pridržava mirovnog plana poznatog kao “mapa za mir”  - 2004-09-15


Premijer Šaron izjavio je da njegov jednostrani plan nije povezan sa ” mapom za mir”, kojom se predvidjaju dalja ukidanja izraelskih naselja u palestinskim oblastima i osnivanje palestinske države do 2005. godine. U intervjuu za list ” Jediot Ahronot”, Šaron je rekao da bi poštovanje ” mape za mir” , kako se izrazio, dovelo Izreal u “ veoma tešku situaciju.” On je rekao da je jasno da Izrael “ sada ne sledi taj plan.” I Izrael i Palestinci prihvatili su “mapu za mir”, koju su formulisali Amerikanci, Rusi, Evropljani i Ujedinjene nacije.

Premijer Šaron je stojao pored tadašnjeg palestinskog premijera, Mahmuda Abasa, u Akabi,u Jordanu, kada je predsednik Buš izneo taj plan, pre više od godinu dana. Medjutim, ni jedna strana nije primenila èak ni poèetne faze plana i on ustvari nije doneo nikakvo poboljšanje izraelsko-palestinskih odnosa. Umesto toga, Šaron je izneo svoj plan o jednostranom dezangažmanu, prema kome je obeæao da æe, pre isteka 2005. godine, ukinuti 21 jevrejsko naselje u Gazi i èetiri manja u severnom delu zapadne obale.

U pomenutom intervjuu, Šaron je rekao da je predložio tu incijativu o dezangažmanu Amerikancima u novembru prošle godine, kada je Vašington želeo da Izrael obnovi razgovore sa susednom Sirijom. Šaron je, kako je reèeno, više puta odbacio inicijative Sirije da se pregovori nastave. Vašington je kasnije podržao plan o dezangažmanu, kao i Evropljani, kao prvi dobar korak u skladu sa mapom za mir. Medjutim, u pomenutom novinskom intervjuu, Šaron je rekao da nakon povaèenja iz Gaze i manjih delova Zapadne obale, on ne vidi moguænost daljih povlaèenja, moguæe, kao se izrazio “ za veoma dug vremenski period”. On je naveo da bi za preduzimanje novih mera moralo da dodje do promene u palestinskoj strategiji, a da on ne vidi nikakve nagoveštaje toga. Mada Palestinci, uopšte uzevši, pozdravljaju svako povlaèenje iz palestinskih oblasti, veæina veæ duže vreme tvrdi da je Šaronovo povlaèenje iz Gaze trik da bi se pooštrila izraelska kontrola nad veæim delom Zapadne obale.

XS
SM
MD
LG