Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://news.sel.sony.com/digitalimages/images/2004/58/73/165873.jpg">Sonijev novi HDTV video kamkorder - 2004-09-10


Japanska korporacija Soni u ponedeljak je još više smanjila razliku izmedju profesionalne i - da tako kažemo - amaterske video tehnike, predstavivši simultano u više delova sveta svoj novi video kamkorder visoke rezolucije namenjen najširem potrošaèkom tržištu.

Novi kamkorder, sa tipièno sonijevskim komplikovanim imenom HDR-FX1, ima tri fotoosetljiva èipa i horizontalnu rezoluciju od 1080 linija, što ga automatski svrstava u kamere visoke rezolucije. Pritom, sliku i zvuk snima na standardne ”mini digital video“ kasete, nešto veæe od kutije za šibice. Najkrupniji proizvodjaèi video opreme - Soni, JVC, Kenon i Šarp, dogovorili su se još prošle godine oko zajednièkog formata za HDV, a tome su se pridružili i najvažniji proizvodjaèi softvera za video montažu - Epl i Adobi. Iako FX-1 nije prvi kamkorder ove vrste, on znatno odskaèe od prethodnih po rezoluciji i po tome što snima 60 poluslika u sekundi.

Oni koji su videli snimke kažu da boli glava koliko su dobri. Kamkorder koristi MPEG2 kompresiju, a može da snima i u standardnom DV formatu. Interesantno je da fotoèipovi nisu pravougaonog veæ ovalnog oblika, što omoguæava snimanje slike sa odnosom stranica 16:9, dakle kao novi televizori visoke rezolucije. Inaèe, FX-1 je opremljen izvanrednim Cajsovim objektivom, a poèetna cena mu je oko tri i po hiljade dolara. Adresu sa više pojedinosti naæi æete na našem sajtu, voanews.com/serbian.

XS
SM
MD
LG