Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040909/mdf690923.jpg">Pauel optužio pro-vladinu arapsku miliciju za zloèine genocida nad crnaèkim stanovništvom u Darfuru - 2004-09-09


Pauelova ocena zasnovana je na izveštaju amerièkih zvaniènika, koji su obavili intervjue sa preko 1.100 žitelja Darfura koji su izbegli u susedni Èad. Državni sekretar je pred Odborom za spoljnopolitièke odnose amerièkog Senata izjavio da pripadnici milicije Džandžavida možda nastavljaju sa genocidom nad lokalnim stanovništvom. No, takoðe je upozorio da ti podaci neæe izmeniti dosadašnje napore amerièke administracije koja -- kako se izrazio -- veæ èini sve što može na zaustavljanju nasilja u Darfuru:

“Nemojmo se isuviše zaokupljati sa tim zakljuèkom, jer ti su ljudi u izuzetno teškom stanju i moramo ih pomoæi. Nazovite to graðanskim ratom, etnièkim èišæenjem, genocidom ili sve zajedno. Stvarnost ostaje ista. Ljudima u Darfuru je potrebna hitna pomoæ meðunarodne zajednice”.

Kolin Pauel je takoðe rekao da vlada u Kartumu može da izbegne opštu osudu koja sledi nakon nalaza o genocidu, a to je da “prestane da okleva” i odluèno zaustavi napade milicije.

XS
SM
MD
LG