Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040908/capt.whre10309081341.bush_whre103.jpg">Džon Keri optužuje predsjednika Buša da je zemlju pogrešno poveo u rat u Iraku  - 2004-09-08


Stalno poveæavanje broja poginulih amerièkih vojnika u Iraku trenutno je i tema predizborne predsjednièke debate. Predsjednik Buš je pod udarom – do sada – najžešæih kritika svog oponenta iz Demokratske stranke – senatora Džona Kerija, koji šefa države optužuje da je zemlju poveo u pogrešan rat, u pogrešno vrijeme, na pogreno mjesto.

Senator Keri pokzušava da temu kampanje okrene sa svojih stavova o ratu protiv Iraka, na sam naèin na koji je predsjednik Buš djelovao i djeluje.

"Pogrešne odluke Džordža Buša povele su Ameriku u pogrešnom pravcu na Irak, i ostavile je bez neophodni resursa kod kuæe", rekao je Keri na skupu u Sinsinatiju,gradu u kojem je upravo predsjednik Buš , prije dvije godine – izložio svoj plan invazije na Irak.

Keri je posebno kritikovao troškove rata koji su veæ dostigli 200 milijardi dolara.

Državni sekretar Kolin Pauel – smatra meðutim – da pare nisu baèene i da vrijede rušenja Sadama Huseina.

"Sadam Husein je bio povezan sa teroristima. Bio je – dugo godina - šef države koja je sponzorisala terorizam. Ne moramo sad èak ni ulaziti u sve detalje s tim u vezi", rekao je Pauel.

Istovremeno, predsjednik Buš je poruèio porodicama više od hiljadu vojnika poginulih u Iraku – da su njihovi najmiliji dali život za ispravnu stvar.

Žaliæemo za svakom žrtvom i u znak poštovanja prema njihovoj žrtvi – uspješno æemo okonèati misiju, poruèio je Buš.

Predsjednik Buš danas odmara od predizbornih skupova, ali je posjetio Floridu gdje je obišao podruèja nastradala u uraganu Frensis. Kongres je sinoæ odobrio prijedlog da se postradalim uputi pomoæ u vrijednosti od 2 milijarde dolara – a predsjednik je taj zakon potpisao jutros, neposredno pred odlaska u državu èiji je guverner njegov brat Džeb Buš.

XS
SM
MD
LG