Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040907/capt.bag10609070749.iraq__bag106.jpg">U novom talasu nasilja poginulo više od 30, preko 200 Iraèana je ranjeno - 2004-09-07


Još jedan dan žestokih okršaja u Bagdadu. U napadu na amerièku vojnu patrolu u šiitskom predgraðu Sadr Sitiju, poginuo je jedan, a ranjena su dva amerièka vojnika. Oklopno vozilo u kojem su se nalazili je uništeno. Još jedan Amerikanac ubijen je kod Balada, sjeverno od Bagada.

Broj amerièkih vojnika, poginulih u Iraku, dostigao je 999.

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld rekao je na konferenciji za novinare u Vašingtonu kako æe broj vojnika "koje su ubili teroristi i ekstremisti u Iraku, vjerovatno premašiti hiljadu".

U novom talasu nasilja poginulo je i više od 30 Iraèana. Preko 200 ih je ranjeno. U Sadr Sitiju, jednom od uporišta Moktade Al Sadra, portparol njegove paravojne Mehdi Armije saopštio je da borci šiitske milicije imaju pravo da uzvrate na vatru amerièkih trupa. Mir u Sadr Sitiju trajao je višpe od nedjelju. Ulicama su, bez problema, patrolirali iraèki policiajci – ali se situacija danas naglo pogoršala.

Takoðe – gradonaèelnik Bagdada Ali al Haidri – preživio je atentat automobilom bombom, koji je eksplodirao dok je prolazio konvoj automobila u kojem je bio gradonaèelnik. U tom napadu poginule su dvije osobe.

Kasno popodne, amerièka avijacija ponovo je bombardovala Faludžu, pošto su pobunjenici najprije napali amerièke položaje izvan grada. Najmanje 9 Iraèana ranjeno je u tom bombardovanju.

U nastojanju da iz Iraka otjeraju što više koalicionih snaga i zaustave rekonstrukciju - pobunjenici nastavljaju da otimaju strane državljane.

Zapadne agencije navode kako je do sada oteto, ubijeno ili je nestalo više od 100 stranaca – meðu njima su i Italijanske humanitarne radnice Simona Pari i Simona Toreta, koje su danas otete u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG