Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040905/mdf686070.jpg">Vladimir Putin: Pokazali smo slabost pred licem opasnosti, ali æe slabost  biti pobedjena - 2004-09-05


Mnogi stanovnici Beslana ne mogu da pronadju svoju nestalu decu ili rodjake, dva dana posle haotiènih dogadjaja u školi, kada su stotine talaca uspele da pobegnu tokom pucnjave. Mnogi su izgoreli u školskoj sali posle eksplozije i rušenja krova, tako da i ne mogu da budu identifikovani. Zvaniènici službe bezbednosti su takodje izjavili da su ekstremisti uspeli da unesu u školu veæu kolièinu oružja i eksploziva, prerušeni u radnike koji su koji su proteklih nedjelja rekonstruisali zgradu.

Predsednik Putin, govoreæi o tregediji preko televizije, istakao je da Rusija nikada neæe dozvoliti ucenu i pozvao sve Ruse da se ujedine u borbi protiv terorizma. Predsednik je priznao da su mere bezbednosti bile nedovoljne i da je zemlja zbog toga bila ranjiva.

«Pokazali smo slabost pred licem opasnosti, ali æe slabost biti pobedjena», rekao je ruski lider, istakavši da æe nove bezbednosne mere uskoro biti primenjene.

Zvaniènici službi bezbednosti u južnoj Rusiji izjavili su da su mnogi od 26 ekstremista koji su zauzeli školu bili strani plaæenici, veæinom iz arapskih zemalja. To nije potvrdjeno iz nezavisnih izvora, ali je predsednik Putin naveo da je prisustvo stranih neprijatelja u Rusiji , izmedju ostalog, i razlog za njegov oštar stav prema separatistima u Èeèeniji. Mnogi analitièari kažu da je njegova nepopustljiva politika podstakla veæi ekstremizam medju Èeèenima i privlaèi tvrdokorne islamske ekstremiste da im se pridruže. Medjutim, predsednik Putin nije pokazao znake ublažavanja svog beskompromisnog stava prema Èeèeniji i stalno odbija pozive zapadnih lidera da razmotri moguænost politièkog rešenja višedecenijskog konflikta u Èeèeniji.

XS
SM
MD
LG