Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.epai.com/2/zw/en/images/002/ZW-790.gif">Tehnologija bi uskoro mogla zauvjek da nas oslobodi jedne tradicionalne domaæe obaveze – peganja - 2004-09-04


Nauènici u Hong Kongu žele da promijene dosadašnju praksu. Na hongkonškom Politehnièkom Univerzitetu struènajci su za proteklih 6 godina potrošili oko milion dolara na istraživanjima novih celuloznih tkanina, koje se ne gužvaju. Tkanina je napravljena tako što su celulozna vlakna uvaljana u poseban materijal koji struènjaci nazivaju “polimer memorije obilka”. Ta supstanca omoguæava proizvoðaèu da odluèi o obliku odjevnog predmeta. Kada je odjeæa skrojena i sašivena, potrebno je samo izložiti je tolploti koja aktivira supstancu koja spreèava gužvanje i promjenu oblika.

“Možemo napraviti faltne ili potpuno nenaboranu tkaninu – dakle onakvu kakvu želimo i onda zahvaljujuæi polimeru, tkanina jednostavno zapamti taj oblik i uvijek ostaje ista”.

U ovom eksperimentu sa memorijom naborane tkanine – na lijevoj strani je tkanina tretirana polimerom, a na desnoj obièna tkanina, bez polimera. Obje su potopljene u vruæu vodu. Poslije pranja – normalna tkanina je izgubila mnogo od svoje originalne forme, ali je tretirana memorijska tkanina – zadržala sve nabore. Tkanina je patentirana na osam svijetskih lokacija.

Tkanina može da zadobiju veliko povjerenje potrošaèa, pošto joj je da bi se vratila u oblik kakva je bila kada ste je tek kupili – dovoljno samo jedno pranje u vruæoj vodi. Kada putujete i kada niste u prilici da koristite veš mašinu, možete se jednostavno poslužiti i fenom za kosu. Istraživaèki tim u Hong Kongu sada pokušava da ovu tehnologiju prilagodi svakodnevnoj upotrebi, tako da tkanina postane sastavni dio komforne, prijatne odjeæe. Prvi modeli od memorijske tkanine na tržištu bi se mogli pojaviti za otprilike dvije godine.

Istraživaèi sa politehnièkog instituta svoj izum testiraju istovremeno na igraèkama i kozmetièkim preparatima. A što se tièe tkanine – ona æe sigurno imati proðu, bar kod onih koji nisu oduševljeni peglanjem.

XS
SM
MD
LG