Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://images.americas.creative.com/images/products/headers/prod9882_hdr_1_1_61.jpg">Prvi prenosni medija centar - 2004-09-03


Novosti iz tehnologije èesto javljaju o novim elektronskim proizvodima namenjenim potrošaèkom tržištu. Mnogi od tih proizvoda nisu baš za svaki džep, ali setite se koliko su pre desetak godina koštali uredjaji koje danas svako ima - na primer mobilni telefoni.

Evo, dakle, taze vesti o jednom novom uredjaju koji bi jednoga dana mogao da postane svakodnevan. Reè je o takozvanom ”prenosnom medija centru“ - skraæeno PMC - koji je prošlog oktobra najavio sam Bil Gejts, a sada se najzad pojavio i u prodaji. Ova spravica omoguæava vlasnicima kompjutera da digitalne audio i video fajlove iz svog kompjutera nose sa sobom i reprodukuju ih bilo gde i bilo kada. Prenosni medija centar lièi na, recimo džepni televizor u boji, sa kolor ekranom od oko desetak santimetara i ultrabrzim prikljuèkom tipa USB 2.0, a njegov operativni sistem podržava sve standardne formate muzièkih, foto i video fajlova. Za kopiranje celoveèernjeg filma iz kompjutera na njegov hard drajv, kapaciteta 20 gigabajta, potrebno je manje od tri minuta. Ugradjene komande omoguæavaju sve vrste osnovnih manipulacija koje imate na svom kuænom daljinskom upravljaèu. Opremljen je takodje prikljuècima za kuæni TV ili stereo. Za sada, prenosni medija centar kompanije Kriejtiv (Creative), košta oko 500 dolara, ali nema sumnje da æe se uskoro pojaviti modeli drugih firmi i da æe cene poèeti da padaju. Adresu sa više pojedinosti naæi æete na našem sajtu, voanews.com/serbian.

XS
SM
MD
LG