Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20040902/capt.rnc19509020319.cvn_cheney_rnc195.jpg">Profil podpredsednika Dika Èejnija - 2004-09-02


Rièard Brus Èejni radi u Vašingtonu više od 40 godina. Od potrèka u Niksonovoj administraciji, sa 34 godine postao u istoriji najmladji šef osoblja Bele kuæe u administraciji predsednika Džeralda Forda, a zatim proveo deset godina u Kongresu kao predstavnik države Vajoming i jedan od sledbenika Reganove administracije, sa èvrsto konzervativnim društvenim gledištima. Dik Èejni i njegova supruga Lin, nerazdvojni još od srednje škole, postali su jedan od vodeæih republikanskih braènih parova. U Administraciji predsednika Džordža Buša starijeg, Èejni je služio kao sekretar za odbranu, tokom rata u Persijskom zalivu 1990. Tom prilikom pomogao je u izgradnji koalicije, koja ne samo da je potisnula Sadama Huseina iz Kuvajta, veæ kako je Èejni rekao, spasila Saudijsku Arabiju:

”Pošto smo dovde stigli sa velikim uspehom, od suštinske je važnosti da dokrajèimo ovu misiju, odnosno da nateramo Sadama Huseina da se pokunjeno vrati u Bagdad“.

Deset godina kasnije, Èejnijevo iskustvo sa iraèkim liderom dovelo ga je u prve borbene redove kampanje tekuæe administracije da se Sadam Husein poveže sa napadima na Sjedinjene Države izvršenim 11. septembra 2001., a zatim i zbaci.

”Nastojanje Sadama Huseina da proizvede oružje masovnog uništenja predstavlja ozbiljnu opasnost ne samo za njegove susede veæ i za Sjedinjene Države. Njegov režim pomaže i štiti teroriste, ukljuèujuæi pripadnike Al Kaide.“

Osamnaest meseci nakon pada Bagdada, oružje masovnog uništenja još nije pronadjeno. Èejnijevi protivnici iz redova Demokratske stranke kažu da on ima suviše veliki uticaj u Bušovoj Beloj kuæi. Medjutim, analitièar Džon Fortier, iz vašingtonskog instituta American Enterprise, kaže da je rat protiv terorizma ugušio vizije da je predsednik marioneta èije konce povlaèi Dik Èejni:

”Mislim da je 11. septembar zaista zacementirao ideju da je Buš snažan lider, a da je Èejni veoma važna osoba i verovatno najvažniji predsednikov savetnik. Smatram da je Èejni kljuèna osoba, ali da ne zasenjuje Buša.“

Pre no što se prikljuèio Bušovom timu, Èejni je, kao predsednik naftne i gasne kompanije Halibarton, zaradio više od 44 miliona dolara. Firma je kasnije dobila ugovore u Iraku u vrednosti od 18 milijardi dolara. Finansijski inspektori Pentagona istražuju deo njenih aktivnosti zbog sumnje da je za snabdevanje vojske hranom naplatila 16 miliona dolara više od realne cene. Podpredsednik kaže da nema ništa sa tim ugovorima, ali svejedno brani svoju bivšu kompaniju:

”Niko nije izneo jedan jedini dokaz da je u tome bilo neèeg pogrešnog ili neprimerenog“.

Dok se predsednik bori za glasove neopredeljenih biraèe, koje tište tradicionalno demokratska pitanja vezana za zdravstveno osiguranje penzionera i za obrazovanje, potpredsednik Èejni igra više na kartu ”saoseæajnog konzervativizma,“ od abortusa, preko molitvi u školama, do kontrole oružja. Ali iako poznat po svojoj lojalnosti, javno se nije složio sa svojim šefom po jednom pitanju - venèanju za parove istog pola - najviše zbog toga što je æerka Èejnijevih lezbejka. Bela kuæa saopštava da predsednik Buš poštuje gledišta svog potpredsednièkog kandidata, a glasine o moguæem razdoru izmedju njih dvojice odbacuje kao kampanjsku histeriju u izuzetno tesnoj trci.

”Ovi izbori æe biti posebno tesni. Nakon onoga kroz šta smo prošli pre èetiri godine, ne dozvolite da vam bilo ko kaže da svaki pojedinaèni glas nije važan.“

Nastojanja Dika Èejnija, kako u ulozi partijskog agitatora tako i u ulozi skupljaèa novèanih priloga, od kljuène su važnosti u trci za osvajanje još jednog èetvorogodišnjeg mandata.

XS
SM
MD
LG