Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://us.news2.yimg.com/us.yimg.com/p/nm/20040829/mdf680620.jpg">Republikanski lideri se okupljaju u Njujorku pred današnji poèetak konvencije - 2004-08-29


Lider senatske veæine Bil Frist kaže da æe kulminacija èetvorodnevne Nacionalne republikanske konvencije biti u èetvrtak, kada æe predsednik Buš delegatima održati govor koji æe prenositi nacionalne televizijske mreže. Frist je juèe bio gost televizijske mreže “Foks”.

“Predviðam da æe predsednik Buš izneti viziju buduænosti, program koji se zasniva na protekle èetiri godine rada: jak u pogledu rata protiv terora, jak u pogledu ekonomije, preduzimljiv èovek kada je reè o zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. Tematski, biæe reèi o tome da smo bezbedniji i sigurniji i da su nam porasle nade u buduænost.”

Ta poruka æe biti ponavljana u nedogled mnogo pre nego što predsednik Buš stupi u Medison skver garden, u kojem se održava konvencija. Ipak, mnogi od najavljenih govornika se razlikuju od predsednika Buša u odnosu na glavna socijalna pitanja, kao što su pravo na abortus, brak homoseksualaca, kontrola oružja i istraživanja pomoæu takozvanih stem æelija. Meðu njima su i guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, bivši njujorški gradonaèelnik Rudolf Ðulijani i guverner države Njujork, Džordž Pataki. Ðulijani, koji æe danas nastupiti na konvenciji, kaže da republikanci mogu i da bi trebalo da pokažu otvorenost svoje partije - kao nešto što je bilo dobro primljeno i u predsednièkim kampanjama u prošlosti. Bivši gradonaèelnik je bio gost programa “Susret sa štampom” televizijske mreže NBC.

“Mi hoæemo da pokažemo da smo partija širokih pogleda. Ronald Regan je izabran za predsednika, dobivši i glasove nezavisnih i demokrata. I Bil Klinton je izabran za predsednika - dobivši glasove mnogo nezavisnih i republikanskih biraèa. Želimo isto to.”

Demokrate kažu da se spremaju za èetvorodnevno oštro kritikovanje svog predsednièkog kandidata, senatora Džona Kerija. Kao gost informtivnog programa televizije “Foks”, guverner Pataki - koji æe najaviti predsednika Buša u èetvrtak na konvenciji, rekao je da su republikanci nestrpljivi da opišu Kerija onako kako ga vide.

“Ovo je trka dvojice ljudi: predsedika Buša i senatora Kerija. A amerièki narod poznaje predsednika Buša. Gledao ga je èetiri godine. Amerièki narod meðutim ne poznaje na isti naèin i senatora Kerija.”

Bez obzira na to, demokratska senatorka iz države Njujork, Hilari Rodam Klinton, smatra da republikanci pokušavaju da skrenu pažnju sa ozbiljnih problema koji su se poveæali za vreme predsednika Buša.

“Oni ne žele da govore o ekonomiji ili svojoj poreskoj politici koja nas je gurnula nazad u dug i deficit. Ne žele da govore o ljudima koji gube zdravstveno osiguranje - najnovija cifra je pet zarez dva miliona - ili o èetiri miliona Amerikanaca koji su dospeli u kategoriju siromašnih.”

U Njujorku su juèe održane masovne demonstracije protiv predsednika Buša i Nacionalne republikanske konvencije. Senatorka Rodam Klinton je rekla da su mirni protesti dobri, ali da je efikasnije da ljudi izraze svoja oseæanja preko glasaèkih kutija u novembru.

XS
SM
MD
LG